ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα κορίτσι 4 ετών. Εδώ και ένα χρόνο όταν βγούμε έξω και έχει κρύο ή πολύ αέρα βγάζει κόκκινα εξανθήματα στα μάγουλα. Πάμε στο σπίτι και σε μισή ώρα φεύγουν. Πήγαμε στο Παίδων Πεντέλης, κάναμε τεστ πάγου αλλά τίποτα. Κάναμε εξετάσεις αίματος και είναι καλές. Με Atarax βγάζει λιγότερα. Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Δεν μας διευκρινίζετε ποια είναι η μορφή αυτών των εξανθημάτων, αν δηλαδή είναι επίπεδα, διάχυτα και σαν ξηροδερμία ή είναι σαν τσιμπήματα κουνουπιών, περιγεγραμμένα με φαγούρα και «φουσκωμένα», συνήθως χαρακτηρίζονται και ως «καντήλες» ή «πετάλες». Επίσης, αυτά βγαίνουν άμεσα με την έκθεση στο κρύο ή αργότερα κατά την επαναθέρμανση του δέρματος; Υποχωρούν από μόνα τους ή δίνετε κάποιο αντιισταμινικό; Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να διερευνούνται προκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «τι έχει».

Ωστόσο, και με κάθε επιφύλαξη που επιβάλλει η απόσταση και η μη εξέταση του παιδιού, τα συμπτώματα προσομοιάζουν με αυτά της κνίδωσης ψύχους – σε αυτό συνάδει και η βελτίωση των συμπτωμάτων με Atarax. Πρόκειται για φυσική κνίδωση η οποία οφείλεται στην ευαισθησία κάποιων κυττάρων του δέρματος, των μαστοκυττάρων, στην επίδραση του ψύχους. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με το τεστ πάγου, ωστόσο υπάρχουν και άτυπες μορφές στις οποίες το τεστ πάγου είναι αρνητικό. Με άλλα λόγια, αν το ιστορικό είναι συμβατό, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε και τεστ πάγου θετικό. Οι υπόλοιπες εξετάσεις κατά κανόνα είναι φυσιολογικές.

Θα σας πρότεινα επομένως να επισκεφθείτε ειδικό αλλεργιολόγο ώστε: 1. να εκτιμηθεί η βαρύτητα (δυστυχώς σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν και συμπτώματα «εσωτερικά» και να έχουμε αναφυλαξία), 2. να σας δοθεί κατάλληλο πλάνο φαρμακευτικής προφύλαξης και αντιμετώπισης, 3. οδηγίες για την αποφυγή και τον τρόπο μελλοντικής έκθεσης στο κρύο (π.χ. θάλασσα), και 4. να εκτιμηθεί η παρουσία συνοδών καταστάσεων που μερικές φορές συνυπάρχουν με την κνίδωση ψύχους.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email