ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα παιδάκι 19 μηνών. Στους 13 μήνες δοκιμάσαμε ψάρι και παρουσίασε αλλεργία (έμετο και διάρροια και τις τρεις φορές που έφαγε ψάρι). Κάναμε αιματολογική εξέταση, δεν έδειξε αλλεργία. Πότε μπορούμε να δοκιμάσουμε ξανά το ψάρι; Είναι επικίνδυνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τη στιγμή που η αντίδραση επαναλήφθηκε (και μάλιστα τρεις φορές) η αλλεργία στο ψάρι είναι σχεδόν σίγουρη. Δε μας δίνετε στοιχεία για το χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ βρώσης ψαριού και έναρξης συμπτωμάτων. Αν αυτός ήταν 2-6 ώρες τότε πρόκειται για το σύνδρομο FPIES (σύνδρομο τροφοεξαρτώμενης εντεροκολίτιδας) που οφείλεται συνήθως στο γάλα αλλά και σε στερεά τρόφιμα όπως το ψάρι. Στην περίπτωση αυτή οι αιματολογικές εξετάσεις είναι αρνητικές. Οι εξετάσεις που επιβεβαιώνουν την αλλεργία είναι τα τεστ επικόλλησης. Θα σας πρότεινα να μην ξαναδώσετε από μόνη σας ψάρι στο παιδί καθως οι έμετοι μπορεί να είναι τόσο έντονοι που να προκαλέσουν αφυδάτωση. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να λάβετε εξειδικευμένη συμβουλή. Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email