ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω αλλεργία στα ψεύτικα σκουλαρίκια αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια που μου αρέσουν και θέλω να τα φοράω. Τι να κάνω ώστε να μην προκαλείται ερεθισμός;

Απάντηση:

Η αλλεργία στα μεταλλικά σκουλαρίκια και γενικά στα κοσμήματα οφείλεται συνήθως στο νικέλιο, που προκαλεί αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα, οπότε ο χρυσός κανόνας είναι να γίνει αποφυγή της άμεσης επαφής του κοσμήματος με το δέρμα. Ο μόνος τρόπος λοιπόν να μην προκαλούνται δερματικές βλάβες είναι να μην τα φοράτε, και αυτή είναι η σωστότερη συμπεριφορά.

Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά καλύμματα που κυκλοφορούν ώστε να καλύπτεται το μέταλλο και να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας. Πρόκειται για καλύμματα από διάφορα υλικά (βινύλιο, πλαστικό, λάτεξ, νάιλον κλπ) τα οποία επικαλύπτουν πλήρως όλο το μεταλλικό μέρος του κοσμήματος που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε τέτοια καλύμματα, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση των παραπάνω κοσμημάτων. Η συμβουλή είναι ό,τι και να δοκιμάσετε, να το δοκιμάσετε σε υγιές δέρμα χωρίς βλάβες και να έχετε υπόψιν σας ότι και τα παραπάνω υλικά μπορεί να περιέχουν νικέλιο ή από μόνα τους να δημιουργήσουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email