ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω αλλεργία στην πενικιλίνη από παλιά και έτυχε να την ξαναπάρω πριν τρεις μήνες οπότε εκδήλωσα πάλι αλλεργία: πρήστηκα και είχα εξανθήματα και φαγούρα παντού και τάση λιποθυμιάς όπως και πόνο στην κοιλιά και το στομάχι. Στο νοσοκομείο δόθηκε κορτιζόνη και Fenistil και δεν πέρναγε εύκολα – για δύο εβδομάδες είχα συνέχεια πρηξίματα. Από τότε ό,τι φάρμακο παίρνω μετά από μερικές εβδομάδες ή μετά από δυο φορές αρχίζει πάλι αλλεργία (φαγούρα και πρήξιμο) και τρέχουμε νοσοκομείο. Αυτήν τη στιγμή έχω αλλεργία ακόμα και στα ψυχιατρικά φάρμακα που παίρνω ως θεραπεία. Αλλάχτηκαν πρόσφατα αν και παλιά δε γινόταν κάτι. Γενικά είμαι ακάλυπτη, ούτε παυσίπονα μπορώ να παίρνω για την περίοδο . Πήρα πριν λίγο για δεύτερη φορά το Feldene και άρχισε φαγούρα και πόνοι στο στομάχι. Παίρνω Ζιρτέκ αλλά δε βοηθά. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δε μπορώ να πάρω φάρμακα; Τί έχω πάθει και έχω αλλεργία μετά από λίγο σε ό,τι παίρνω; (όλα άρχισαν μετά την πενικιλίνη πάλι). Ρώτησα την ψυχίατρο και μου είπε ότι όντως είναι αλλεργία, αλλά δεν ξέρει τι να κάνει. Δώστε μου μια λύση να μπορώ να παίρνω πάλι φάρμακα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η φαρμακευτική αλλεργία είναι, ίσως, το αντικείμενο της αλλεργιολογίας που εξαρτάται περισσότερο από το ακριβές ιστορικό. Πολλές αντιδράσεις που μοιάζουν με αλλεργικές αποδεικνύεται ότι τελικά δεν είναι , ενώ σπανιότερα αντιδράσεις που δε φαίνεται εκ πρώτης όψης να υποκρύπτουν αλλεργία τελικά είναι αλλεργικής φύσης. Σας τα αναφέρω αυτά διότι τα συμπτώματα που μας περιγράφετε μπορεί να φαίνονται αλλεργικά αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι αλλεργικός κάποιος ασθενής σε τόσες διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες φαρμάκων. Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στο σύνδρομο πολλαπλής φαρμακευτικής αλλεργίας (multiple drug allergy syndrome), μια εξαιρετικά σπάνια και ελλιπώς χαρακτηρισμένη οντότητα που συναντάται κυρίως σε ασθενείς με κυστική ίνωση.

Είναι σαφές ότι υπεύθυνη ιατρική γνωμάτευση μπορείτε να έχετε μόνο μετά από ενδελεχή αλλεργιολογικό έλεγχο. Το βασικό, ωστόσο, που πρέπει να αποκλειστεί στην περίπτωσή σας είναι το ενδεχόμενο χρόνιας κνίδωσης, μιας ανοσολογικής φύσης υπεραντιδραστικότητα του δέρματος που μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλαπλούς διαφορετικούς μηχανισμούς, της λήψης φαρμάκων περιλαμβανομένης. Στην περίπτωση αυτή η αποτελεσματικότητα των αντιισταμινικών εξαρτάται και από τη δοσολογία – ενδεχομένως χρειάζεστε μεγαλύτερη δόση νεώτερης γενιάς αντιισταμινικών.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

2.5/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email