ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα. Από τη μέρα διάγνωσης άρχισα να αγχώνομαι καθώς είμαι πολύ φιλόζωη. Ο ιατρός πρότεινε εμβόλιο για γάτα και αγρωστώδη. Πριν πάω σε φίλη με γάτες και σκύλους πήρα αντιισταμινικά αλλά όταν μπήκα στο σπίτι αγχώθηκα και άρχισα να βήχω, μου ερχόταν να σκάσω και βγήκα για να κάνω εισπνοή Aerolin. Τελικά όταν έφυγα μου πέρασε. Μήπως είναι και ψυχολογικό το θέμα; Φοβάμαι μη γίνει μόνιμο το άσθμα, φοβάμαι τις ασθένειες και θα κάνω σπιρομέτρηση – παλιά πλησίαζα όλα τα ζώα. Είμαι μπερδεμένη, έχω αγχώδεις διαταραχές – την αλλεργία την έχω 14 χρόνια αλλά φέτος έμαθα σε τι. Μακάρι να πάρω απάντησή σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την περιγραφή σας προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με τη φύση της νόσου σας, κάτι που μόνο ένα πιο εκτενές/αναλυτικό ιστορικό μπορεί να απαντήσει. Για παράδειγμα, μας λέτε ότι έχετε άσθμα αλλά ακόμα δεν έχει γίνει το πιο βασικό εργαλείο διάγνωσής του που είναι η σπιρομέτρηση (μπορεί η συμπτωματολογία σας να μην είναι άσθμα αλλά ελλιπώς αντιμετωπισμένη ρινίτιδα). Επίσης μέχρι πρόσφατα πλησιάζατε όλα τα ζώα (και τις γάτες πιθανότατα) χωρίς να έχετε συμπτώματα. Αν είναι έτσι τότε οι ευαισθητοποιήσεις που βρέθηκαν (ειδικά αυτή της γάτας) μπορεί να μην έχουν κλινική σημασία. Επίσης δεν έχουμε πληροφορία σχετικά με φάρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως έχετε ήδη πάρει. Όλα αυτά είναι απολύτως απαραίτητο να είναι γνωστά και ελεγμένα πριν αρχίσετε οποιαδήποτε ανοσοθεραπεία. Την όλη κατάσταση περιπλέκει και η ψυχική σας διάθεση καθώς σαφέστατα το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα άσθματος.

Εν κατακλείδι, θα πρότεινα να χαρακτηρισθεί επακριβώς η νόσος σας, να ελεγχθεί η σημασία των θετικών δοκιμασιών που έχουν βρεθεί και να εκτιμηθεί η απάντησή σας σε συνεπή φαρμακευτική θεραπεία. Μόνο υπό αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις η ενδεχόμενη ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

1/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email