ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω διαγνωσμένη αλλεργία στις γάτες από παιδί. Από τότε δεν με ενόχλησε ποτέ. Εδώ και 4 μήνες για χάριν των παιδιών μου πήρα μια γάτα στο σπίτι και τα τελευταία βράδια ξυπνάω με σφύριγμα στην αναπνοή και δύσπνοια. Πήγα στον πνευμονολόγο και διέγνωσε άσθμα. Είναι πιθανόν να φταίει η γάτα για τα συμπτώματά μου? Αν ναι πως μπορώ να θεραπευτώ χωρίς να διώξω τη γάτα από το σπίτι?. Είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να τη διώξω αφού όλοι τη λατρεύουμε. Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συμπτώματα που περιγράφετε είναι απόλυτα συμβατά με τη διάγνωση του αλλεργικού άσθματος οφειλόμενου σε ευαισθητοποίηση στη γάτα. Η ορθή αντιμετώπιση περιλαμβάνει: πρώτον, κατά το δυνατόν αποφυγή του αλλεργιογόνου – στην περίπτωσή σας τουλάχιστον προσπαθήστε να μην κοιμάστε μαζί με τη γάτα στους ίδιους χώρους. Δεύτερον, φαρμακευτική αγωγή (κυρίως εισπνεόμενα σκευάσματα) – σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχει και ενδεχόμενα συμπτώματα από τη μύτη σας. Τρίτον, και σημαντικότερο, αφού ελεγχθείτε με κατάλληλο αλλεργιολογικό έλεγχο, να υποβληθείτε σε ανοσοθεραπεία. Με αυτή θα απαλλαγείτε οριστικά από την αλλεργία σας, θα έχετε ανάγκη ελάχιστης αγωγής και θα μπορείτε να συμβιώνετε με το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.6/5 - (5 votes)
Print Friendly, PDF & Email