ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μωράκι 8 μηνών και θηλάζω. Είχε δείξει συμπτώματα αλλεργίας από νωρίς (πράσινα κακά, αναγωγές κ.λπ.), ο γιατρός όμως και η μαία που μας παρακολουθούν έλεγαν πως δεν έχει κάτι καθώς το βάρος της και η ανάπτυξη είναι φυσιολογικά. Εγώ όμως ήμουν σίγουρη πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Κάποια στιγμή έκανε κακά με λίγο αίμα οπότε και αποφάσισα να κόψω τα γαλακτοκομικά. Με αποχή δυο μηνών η μικρή είχε βελτίωση, δεν έκανε αναγωγές και οι κενώσεις της έγιναν φυσιολογικές. Αργότερα με έπεισαν πάλι πως δεν είχε αλλεργία και πως είμαι υπερβολική και ξεκίνησα πάλι να τρώω. Το αποτέλεσμα ήταν η μικρή να έχει έντονα πια συμπτώματα (βήχα, καταρροή, αναγωγές, αίμα στα κακά). Σταμάτησα αμέσως και έχω ένα μήνα που απέχω. Το θέμα είναι πως ενώ έχουν όλα υποχωρήσει η μικρή μου συνεχίζει να έχει αίμα στα κακά της. Όχι έντονο, περισσότερο σαν κλωστές καφέ. Πρέπει να βγάλω και κάτι άλλο από τη διατροφή μου; Έχουμε εισάγει και στέρεες τροφές (τρώει κοτόπουλο, αρνάκι, μπρόκολο, κολοκύθα, πατάτα, καρότο, μήλο, αχλάδι, μπανάνα, δαμάσκηνα). Δε νομίζω να ευθύνεται κάτι από αυτά. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Από τα συμπτώματα που μας περιγράφετε, η μικρή σας πάσχει από αλλεργική πρωκτοκολίτιδα. Πρόκειται για μια ήπιας βαρύτητας νόσο που αποδίδεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και η οποία συνήθως υποχωρεί μέχρι τον πρώτο χρόνο ζωής. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα μας.

Ο πρώτος θεραπευτικός χειρισμός είναι η απομάκρυνση των γαλακτοκομικών από τη δίαιτα της μητέρας – η συνακόλουθη βελτίωση των συμπτωμάτων επιβεβαιώνει κατά πολύ τη διάγνωση. Αυτός όμως ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι απόλυτος καθώς ακόμη και ίχνη γάλακτος στη δίαιτά της μητέρας αρκούν για να έχει το παιδί μικροποσότητες αίματος. Σπάνια ενοχοποιούνται άλλα τρόφιμα όπως το αυγό, τα σιτηρά, η σόγια ή το ρύζι. Θα πρότεινα, λοιπόν, να είστε βέβαιη ότι έχετε αποκλείσει αυστηρά όλες τις πηγές γάλακτος (π.χ. σε αλλαντικά, σε ψωμί του τοστ και αλλού) και, αν τα τριχίδια αίματος επιμένουν, να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο ο οποίος θα ελέγξει το ενδεχόμενο να ενοχλείται η μικρή σας από κάποιο άλλο τρόφιμο. Το να αφαιρείτε από μόνη σας χωρίς πλάνο τρόφιμα από τη δίαιτά σας μόνο σύγχυση και ταλαιπωρία θα σας προκαλέσει.

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

3/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email