ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μωρό 3 μηνών που από τις 40 ημέρες εμφάνισε κουκίδα αίματος στα κακά του. Θηλάζω και έκοψα αυστηρά γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο και σόγιας), τυριά, γαλακτοκομικά γενικά καθώς και το μοσχάρι. Θέλω να ρωτήσω πότε εγώ θα ξαναφάω αυτά τα τρόφιμα; Δεν κάνω κακό που δεν τα δέχεται ο οργανισμός του παιδιού; Πώς θα το βοηθήσω να το ξεπεράσει γρηγορότερα και αποτελεσματικά; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα είναι ένα από τα συμπτώματα της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας, αλλά συνήθως (και με την μορφή της “κουκίδας” που μας περιγράφετε) δεν είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση αυτή. Μια οποιαδήποτε μικροφλεγμονή ή ραγάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε επίσης να εμφανίσει μικροποσότητα αίματος. Πολύ σημαντικό κριτήριο είναι η παρουσία βλέννης στα κόπρανα του παιδιού κάτι που δεν μας λέτε αν υπάρχει.

Αν πρόκειται πράγματι για πρωκτοκολίτιδα, το συχνότερο αίτιο είναι τα γαλακτοκομικά στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας. Δεν μας λέτε αν από τότε που διακόψατε από τη διατροφή σας τα γαλακτοκομικά η κατάσταση βελτιώθηκε. Αν ναι, τότε ίσως χρειάζεται να γίνει δοκιμαστική επαναχορήγηση για να επιβεβαιωθεί η κλινική συσχέτιση καθώς, όπως σας είπα εξαρχής, η διάγνωση με βάση αυτά που μας λέτε δεν είναι ασφαλής.

Τέλος, αν πράγματι το παιδί σας έχει πρωκτοκολίτιδα που οφείλεται στο αγελαδινό γάλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: 1. η κατανάλωση μοσχαριού δεν απαγορεύεται, 2. δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο παιδί σας από τη μη κατανάλωση από εσάς γαλακτοκομικών, και 3. θα πρέπει, μετά από κατάλληλο αλλεργιολογικό έλεγχο, να επανέλθει στη δίαιτά του παιδιού το γάλα περίπου σε ηλικία 12 μηνών. Συνήθως σε αυτήν την ηλικία η πρωκτοκολίτιδα έχει υποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψή σας σε ειδικό αλλεργιολόγο κρίνεται απαραίτητη για την ορθότερη καθοδήγησή σας.

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email