ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μωρό 4 μηνών το οποίο έχει εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα από 2 μηνών. (Το δεύτερο παιδί μου κατά σειρά με ατοπική δερματίτιδα. Στο πρώτο παιδί μου τα συμπτώματα υποχώρησαν από 1,5 χρονών, τώρα που είναι 3 χρόνων μερικές φορές εμφανίζει κάτι ελάχιστα και άλλοτε διαμαρτύρεται ότι είναι μπουκωμένη η μύτη του. Το θήλασα αποκλειστικά για 17 μήνες και ευχόμουν να το βοηθήσω μέσα από το θηλασμό, χωρίς να γνωρίζω αν όντως το βοήθησα). Τηρώ τις οδηγίες του δερματολόγου, τα συμπτώματα ηρεμούν για λίγο και μετά από λίγες μέρες επανέρχονται. Το θηλάζω αποκλειστικά και αυτό και θα ήθελα να γνωρίζω αν με την αποφυγή κάποιων τροφών θα το βοηθούσα και ποιες είναι αυτές; Έχω και εγώ αλλεργίες κατά διαστήματα του τύπου κοκκινίζει το ένα μου μάτι μετά από το μπάνιο ή ρινίτιδα (από μικρή είχα κνίδωση και ερεθισμό σε σκόνη ,γύρη ) κάνει που το θηλάζω; Υπάρχει κίνδυνος αναφυλαξίας σε ένα τόσο μικρό μωρό και πως θα το καταλάβω; Τέλος από ποια ηλικία μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις για να δούμε για περαιτέρω αλλεργίες σε ενδεχομένως σκόνη ,γύρη ή και φαγητά και ποιες είναι αυτές;

Απάντηση:

Ο θηλασμός είναι η πιο πολύτιμη μέθοδος σίτισης ενός βρέφους, οπότε διαλέξατε να κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Το ότι είστε πιθανά αλλεργική, δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την εξαιρετική αξία που έχει ο θηλασμός, καθώς η προδιάθεση που έχουν τα παιδιά σας υπάρχει ήδη, δηλαδή δεν τα θρέφετε σε καμία περίπτωση με κάτι που τα επιβαρύνει, αντίθετα τους προσφέρετε πάμπολλα οφέλη.

Για πολλά χρόνια στις θηλάζουσες μητέρες γινόταν σύσταση για αποφυγή διαφόρων τροφών, πάντα με την ιδέα να μειωθεί η συχνότητα αλλεργιών στα βρέφη. Αυτές οι διεθνείς οδηγίες έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια, με σύσταση πλέον την ελεύθερη σίτιση των θηλαζουσών μητέρων, καθώς η προηγούμενη τακτική αποφυγής κάποιων τροφών φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών και όχι να τον μειώνει.

Η αποφυγή κάποιων τροφών από την θηλάζουσα για να ελεγθεί η ατοπική δερματίτιδα, συστήνεται μόνο με σαφείς ενδείξεις ότι ο θηλασμός προκαλεί εξάρσεις, αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις για την απόδειξη τέτοιου μηχανισμού, όπως είναι τα atopy patch tests, αφού έχει γίνει συστηματική περιποίηση (ειδικά προϊόντα για καθαρισμό και περιποίηση) και θεραπεία. Κι αυτό, γιατί η ατοπική δερματίτιδα όπως και άλλα ατοπικά νοσήματα από μόνη της κάνει εξάρσεις και υφέσεις. Για τον έλεγχό της επιβάλλεται λοιπόν συστηματική θεραπεία, δηλαδή ένα σχήμα με θεραπεία συντήρησης (πχ θεραπεία 2 φορές την εβδομάδα), ώστε να ελεγθεί η φλεγμονή σε βάθος χρόνου, ενώ εξίσου σημαντική με την θεραπεία, είναι και η χρήση ειδικών προϊόντων περιποίησης και καθαριότητας. Από ότι περιγράφετε η θεραπεία που κάνετε είναι μόνο περιστασιακή, ενώ δεν είναι σαφές αν χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα για περιποίηση. Είναι λοιπόν βασικό να συζητηθεί με τον θεράποντα ειδικό ιατρό ένα σταθερό σχήμα περιποίησης και θεραπείας, προτού μπείτε σε διαδικασία αποκλεισμού κάποιων τροφών, οι οποίες μπορεί να είναι επιζήμιες για εσάς αλλά και για το παιδί σας.

Τέλος για τον αλλεργιολογικό έλεγχο, δεν υπάρχει περιορισμός σε ηλικία. Αυτό που αλλάζει είναι το ποια αλλεργιογόνα είναι σκόπιμο να ελεγθούν. Σε ένα βρέφος δεν είναι σκόπιμο να δείτε τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα (ακάρεα της σκόνης, μύκητες, γύρες κλπ) καθώς είναι μάλλον σπάνιο να τα βρείτε θετικά. Αυτό που είναι σκόπιμο να γίνει, είναι έλεγχος για τροφικά αλλεργιογόνα, δηλαδή το γάλα, το αυγό, τα σιτηρά και το ψάρι, πριν αυτά μπoυν στη διατροφή του, καθώς φαίνεται ότι η πρώιμη επίμονη ατοπική δερματίτιδα συνδέεται με την εκδήλωση τροφικής αλλεργίας. Κλείνοντας, δυο λόγια για το πρώτο σας παιδί. Αν το μπούκωμα στη μύτη του δεν συνδέεται με ιώσεις, θα ήταν καλό και εκείνος να κάνει ένα αλλεργιολογικό έλεγχο για περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, καθώς μπορεί να έχει μια αρχόμενη αλλεργική ρινίτιδα.

 

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

 

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email