ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω χρόνια κνίδωση. Mου εμφανίστηκε στα 18 έως τα 20 μου έτη και αντιμετωπίστηκε τότε με κορτιζόνη και αντιισταμινικά. Έκτοτε μου εμφανίστηκε ξανά στα 33, τον Σεπτέμβρη 2013 όπου είναι επίμονη σε καθημερινή βάση έως σήμερα και είχα και 5 επεισόδια αγγειοοιδήματος. Η αλλεργιολόγος μου σύστησε να πάρω omalizumab(xolair), 2 ενέσεις ανά μήνα , αρχικά για 4 μήνες έως ένα έτος. Εγώ φοβάμαι διότι διαβάζω ότι αλλάζει το DNA, και είναι τεχνητό μονοκλωνικό αντίσωμα και δεν γνωρίζω σε βάθος χρόνου αν προκαλεί βλάβες. Βέβαια έχω ταλαιπωρηθεί πολύ και είμαι έτοιμη να τις κάνω. Εναλλακτικά σκέφτομαι την ομοιοπαθητική, αν και δεν έχω ακούσει αν έχει θετικά αποτελέσματα σε ιδιοπαθή κνίδωση. Θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Συχνά στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες αναξιόπιστες και αυτή που αναφέρετε είναι μία από αυτές. Το omalizumab (Χolair) είναι μονοκλωνικό αντίσωμα που κυκλοφορεί από το 2003, για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα, ενώ τους τελευταίους μήνες εγκρίθηκε η χρήση του και για την χρόνια κνίδωση. Πριν από την κυκλοφορία του το 2003 προηγήθηκαν μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που διήρκησαν πάνω από δεκαετία. Τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω ερευνών μέχρι και σήμερα, όπου το φάρμακο έχει δοκιμασθεί και χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, έδειξαν ότι πρόκειται για πιθανά το ασφαλέστερο φάρμακο ανάμεσα στα μονοκλωνικά αντισώματα. Από την άλλη πλευρά για κάθε φάρμακο, ακόμη και για τα πιο κοινά (πχ η ασπιρίνη), περιγράφονται ανεπιθύμητες ενέργειες, για αυτό και η κάθε θεραπεία γίνεται με την παρακολούθηση του θεράποντος ιατρού. Άρα μην φοβάστε, η θεραπεία με το omalizumab (Χolair) είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής και η αλλεργιολόγος σας είναι εκεί για να αντιμετωπίσει ότι συμβεί. Ειδικά αυτό που γράφετε για αλλαγή του DNA είναι τελείως ανυπόστατο, καθώς η δράση του παραπάνω φαρμάκου είναι να εξουδετερώνει συγκεκριμένα αντισώματα (τις ανοσοσφαιρίνες Ε). Όσον αφορά την ομοιοπαθητική, η φιλοσοφία της καθώς και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ διαφορετικά από αυτή της κλασσικής ιατρικής, και η σύγκριση δεν είναι δυνατή.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email