ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρέφος 25 ημερών παρουσίασε κοκκινίλες με μικρά σπυράκια στο κεφάλι κάτω από τις τρίχες αρχικά, στα πλαϊνά εκεί που ακουμπούσε στο στρώμα (το οποίο αλλάξαμε πριν από 2 ημέρες με υποαλλεργικό latex) και μέσα σε 4 μερες εξαπλώθηκαν οι κοκκινίλες με τα σπυράκια σε όλο το πρόσωπο, το στέρνο και την πλάτη. Το μωρό θηλάζει.Της έδωσε η παιδίατρος FucidinH (κρέμα με κορτιζόνη και αντιβίωση). Οφείλεται στο στρώμα ή σε κάποια διατροφική διαταραχή από τις τροφές της μητέρας; Γαλακτοκομικά προϊόντα δεν κατανάλωνα, ούτε αυγό γιατί είχαμε πρόβλημα με κολικούς. Το ότι οι κοκκινίλες ξεκίνησαν από εκεί που ακουμ πάει το κεφάλι του στο στρώμα είναι σχετικό ή όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Τα συμπτώματα που μας περιγράφετε υποδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα του μικρού σας, μια ξηροδερμική νόσο που μπορεί να ξεκινήσει από το δεύτερο μήνα και, αναλόγως, να κρατήσει για πολλά χρόνια. Ευτυχώς στην Ελλάδα, λόγω πιθανότατα της ηλιοφάνειας και ενδεχομένως γενετικών παραγόντων, η ατοπική δερματίτιδα είναι κατά κανόνα ήπια και υφίεται στο 3ο με 4ο έτος ζωής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη ύφεσή της και τον, κατά το δυνατό, περιορισμό των αναπόφευκτων εξάρσεων είναι να ακολουθούνται αυστηρές οδηγίες καθημερινότητας και περιποίησης του ευαίσθητου, ατοπικού δέρματος. Αυτές κυρίως αποσκοπούν στον περιορισμό της τριβής του δέρματος και στην αποκατάσταση της ενυδάτωσής του. Ο αλλεργιολόγος σας θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες περιορισμού της τριβής και της απώλειας νερού από το δέρμα, δερμοκαλλυντικής περιποίησης με τα κατάλληλα για το δέρμα του παιδιού σας φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπευτικής προσέγγισης σε περίπτωση έξαρσης (κάτι που γίνεται κατά κανόνα με κορτιζονούχες κρέμες ή αλοιφές). Πρέπει να γνωρίζετε ότι η στενή συνεργασία ιατρού και οικογένειας είναι απαραίτητη για την καλύτερη έκβαση της ατοπικής δερματίτιδας και τον περιορισμό μελλοντικών επιπλοκών.

Τα συμπτώματα του μικρού στην προκειμένη περίπτωση οφείλονται κυρίως στην τριβή του δέρματος με το στρώμα (ανεξαρτήτως αν αυτό είναι «υποαλλεργικό» ή όχι). Η διατροφή της μητέρας παίζει συνήθως μικρότερο ρόλο από ότι πιστεύεται. Σε κάθε περίπτωση, η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω. Περισσότερα για την ατοπική δερματίτιδα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα μας.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email