ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών που έχω και 3 μήνες βγάζει κοκκινίλες στα μάγουλα, σπυράκια και αν αφεθεί γίνεται έκζεμα. Έβαλα διάφορες κρέμες αλλά μόνο η κορτιζόνη τον κάνει καλά. Θα ήθελα να ρωτήσω τι άλλο μπορώ να του κάνω. Έχει εν τω μεταξύ ξηρότητα και πίσω από τα γόνατα. Τι μπορεί να φταίει?

Αυτό που έχει το παιδί σας δεν γίνεται έκζεμα αν το αφήσετε. Είναι έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα. Όπως έχουμε σημειώσει κι άλλες φορές, η νόσος αυτή έχει εξάρσεις και υφέσεις, και για το λόγο αυτό χρειάζεται συστηματική περιποίηση και θεραπεία, που πρέπει να αποφασίσετε με τον παιδίατρό σας ή με ένα ειδικό. Πέρα από την θεραπεία των εξάρσεων, χρειάζεστε πιθανά και ένα σχήμα με θεραπεία συντήρησης (πχ θεραπεία 2 φορές την εβδομάδα), ώστε να ελεγθεί η φλεγμονή σε βάθος χρόνου, ενώ εξίσου σημαντική με την θεραπεία, είναι και η χρήση ειδικών προϊόντων περιποίησης και καθαριότητας.

Ξέρουμε πως η χρήση θεραπείας σε σταθερό σχήμα συντήρησης, ελέγχει καλύτερα την φλεγμονή και τελικά η ποσότητα θεραπείας που χρησιμοποιείται είναι μικρότερη από το να την βάζετε μόνο στις εξάρσεις, ο οποίες συχνά επανεμφανίζονται όταν σταματάτε την κρέμα με κορτιζόνη. Θέλουμε επίσης να ελέγχουμε αυτή την φλεγμονή γιατί από εκεί αναγνωρίζονται διάφορα αλλεργιογόνα που μπορεί στο μέλλον να του προκαλέσουν άλλες αλλεργίες (αναπνευστικές ή/και τροφικές). Κλείνοντας για την θεραπεία πρέπει να τονίσουμε ότι έχει σημασία ποιο σκεύασμα με κορτιζόνη χρησιμοποιείτε, καθώς δεν είναι όλα ίδια, σαν απορρόφηση και ισχύ, και σε αυτό η βοήθεια του ειδικού είναι πολύτιμη ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία για το παιδί.

Γυρνώντας στην περιποίηση πρέπει να τονιστεί ότι έχει την ίδια σημασία με την θεραπεία. Χρειάζεστε ειδικά προϊόντα φαρμακείου (δερμοκαλλυντικά για ατοπικό δέρμα) για καθαριότητα και περιποίηση, καθώς το δέρμα του παιδιού σας δεν κράτα υγρασία όπως θα έπρεπε (το γιατί μπορείτε να το βρείτε στην ενότητα «Που οφείλεται η ατοπική δερματίτιδα» πατώντας εδώ). Και σε αυτό το σημείο, για την επιλογή μπορεί να βοηθήσει ο ειδικός.

Γυρνώντας στο τι το προκαλεί, η απάντηση είναι, όπως θα βρείτε στο παραπάνω σύνδεσμο, ότι πρόκειται μια διαταραχή της δομής και λειτουργίας του δέρματος, που έχει γενετικό υπόβαθρο και η οποία προδιαθέτει σε αλλεργίες.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email