ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχεις αλλεργία στην επισκληρίδιο ένεση υπάρχει περίπτωση να έχεις και στην ξηλοκαΐνη; Στην τοπική ένεση του οδοντιάτρου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατά την επισκληρίδιο αναισθησία χορηγούνται φάρμακα που ονομάζονται τοπικά αναισθητικά. Η κατηγορία των τοπικών αναισθητικών περιλαμβάνει αρκετά φάρμακα (μεταξύ των οποίων και η ξηλοκαΐνη) τα οποία μπορεί και να παρουσιάσουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα, δηλαδή αντίδραση και σε άλλο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας. Αν και οι περισσότερες αντιδράσεις δεν είναι αλλεργικής φύσης, επί υποψίας πρέπει να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος.

Από την άλλη, στην επισκληρίδιο αναισθησία συχνά συγχορηγούνται: 1. φάρμακα οπιοειδή ή ναρκωτικά, όπως η φεντανύλη ώστε να μειωθεί η αναγκαία ποσότητα τοπικών αναισθητικών ή/και, 2. μορφίνη, κλονιδίνη ή επινεφρίνη κ.ά. για μεγαλύτερη διάρκεια της αναισθησίας.

Επομένως η «αλλεργία στην επισκληρίδιο» που μας περιγράφετε περιλαμβάνει πολλά δυνητικά υπεύθυνα για την αντίδρασή σας φάρμακα, ενδεχομένως όχι τα τοπικά αναισθητικά. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν σας προτρέπω να συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Απαραίτητα πρέπει να έχετε μαζί σας αναλυτικό ιστορικό των φαρμάκων που σας χορηγήθηκαν κατά την επισκληρίδιο και του τύπου της «αντίδρασης» που είχατε και χαρακτηρίστηκε ως αλλεργική.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

1/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email