ΕΡΩΤΗΣΗ: Διάβαζα τα άρθρα περί άσθματος. Επειδή δυστυχώς ανήκω και εγώ στην κατηγορία με κάποια συμπτώματα που είχα, επισκέφθηκα έναν ιατρό εξειδικευμένο στα χρόνια νοσήματα και ανακάλυψα πως έχω μικρές κρισούλες άσθματος και πήρα μια θεραπεία αλλά θέλω να μάθω αν μπορώ να αθλούμαι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Οι ιατροί που εξειδικεύονται στη διάγνωση και αντιμετώπιση του άσθματος είναι οι πνευμονολόγοι και οι αλλεργιολόγοι.

Όπως, ίσως, είδατε και στα άρθρα της ιστοσελίδας, το άσθμα διαχωρίζεται σε διαλείπον και επίμονο (ήπιο, μέτριο ή σοβαρό) ενώ η ανταπόκριση στην αγωγή κρίνεται βάσει των συμπτωμάτων και το άσθμα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενο, μερικώς ελεγχόμενο ή μη ελεγχόμενο. Σκοπός της αγωγής είναι ο ασθενής να μην έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα, να είναι δηλαδή το άσθμα του πλήρως ελεγχόμενο. Τότε δεν έχει κρίσεις, όλες οι δραστηριότητές του είναι απρόσκοπτες και σαφώς επιτρέπεται να αθλείται. Πολλοί αθλητές, ακόμα και επαγγελματίες, έχουν άσθμα το οποίο δεν αποτελεί εμπόδιο στο να επιτυγχάνουν, ακόμη και να πρωταγωνιστούν. Αν, αντίθετα, υπάρχουν κρίσεις ή συμπτώματα (για παράδειγμα τη νύχτα ή κατά την άσκηση) ή ευρήματα από τη σπιρομέτρηση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ανά διαστήματα, τότε το άσθμα δεν είναι ελεγχόμενο και χρειάζεται τροποποίηση της αγωγής ώστε να γίνει ελεγχόμενο. Το αν οι κρίσεις είναι έντονες ή λιγότερο έντονες (κρισούλες όπως λέτε) δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Χρειάζεστε πιο εντατική αγωγή καθώς η πιθανότητα να εμφανίσετε συμπτώματα ή/και κρίσεις (ακόμα και ως αποτέλεσμα άσκησης) είναι υπολογίσιμη. Επομένως και συμπερασματικά, η άθληση σαφώς και δεν απαγορεύεται, το αντίθετο μάλιστα, αρκεί το άσθμα να είναι καλά ελεγχόμενο και ο ασθενής να έχει μαζί του ανακουφιστική αγωγή για την περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email