ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 27 χρονών και έχω ατοπική δερματίτιδα από τα 18 μου. Μετά από πολλές θεραπείες με κορτιζόνη, κορτιζονούχες αλοιφές, Staloral και πολύ ενυδάτωση με μαλακτικές κρέμες και αφρόλουτρα κατάφερα να την περιορίσω στις παλάμες και πάνω από τα χέρια. Έχω επισκεφθεί δερματολόγους πολλούς βέβαια, αλλεργιολόγο και πλέον αιματολόγο καθώς μου έχει προκληθεί λευκοκυττάρωση από τις χρόνιες φλεγμονές -έχουμε αποκλείσει κάθε άλλη ασθένεια. Μόλις καταλαγιάσουν λίγες μέρες, τρέχω για εξετάσεις, βλέπουμε ότι πέφτουν και μετά πάλι το ίδιο. Έχω ελπίδες να ηρεμήσω με ομοιοπαθητική ή αν κάνω κάποιο τεστ δυσανεξίας; Φτάνω στο σημείο να μην μπορώ να κάνω τίποτα γιατί πονάω μέχρι που ματώνουν τα χέρια μου αν πάω να κάνω κάτι απρόσεκτα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η ατοπική σας δερματίτιδα προφανώς και είναι βαριά και δυστυχώς φαίνεται ότι ανήκετε στη μειοψηφία εκείνη των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στις πρώτης γραμμής θεραπείες. Στην περίπτωση αυτή, και βεβαίως εφόσον είμαστε σίγουροι ότι η διάγνωση είναι ατοπική δερματίτιδα, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που θα σας βοηθήσουν.

Πρωτίστως, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθείτε αλλεργιολογικά για το ενδεχόμενο η ατοπική σας δερματίτιδα να είναι τροφοεξαρτώμενη – να επιδεινώνεται δηλαδή από κάποια τρόφιμα. Στην περίπτωση αυτή, η αφαίρεση του υπευθύνου τροφίμου από τη διατροφή οδηγεί σε μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων. Επίσης θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα συνύπαρξης με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Και οι δύο αυτές καταστάσεις προσεγγίζονται με το ιστορικό και τα atopy patch tests (δερματικές δοκιμασίες επικόλλησης).

Δεύτερον, θα πρέπει (αν δεν έχει ήδη γίνει) να προστεθεί στα δερμοκαλλυντικά που χρησιμοποιείτε κάποιο που να περιέχει και αντιμικροβιακά στοιχεία. Η ατοπική δερματίτιδα συχνά σημαίνει ανεπάρκεια των φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων που υπάρχουν στο υγιές δέρμα κάτι που συνεπάγεται συχνές φλεγμονές.

Τρίτον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το έκζεμα των χεριών είναι από τα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Γι’αυτό χρειάζεται επιμονή στην αγωγή (θεραπευτική και δερμοκαλλυντική) και υπομονή από μέρους σας. Στα πλαίσια αυτά ενδεχομένως να ωφεληθείτε από κάποια μέτρα όπως την εφαρμογή περίδεσης το βράδυ στα χέρια σας, τη χρόνια αγωγή προφύλαξης με σκευάσματα όπως οι αναστολείς της καλσινευρίνης (αντί για κορτιζονούχες κρέμες) και άλλα πολλά.

Τέλος, αναφορικά με την ομοιοπαθητική ή τα τεστ δυσανεξίας που αναφέρετε νομίζω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να σας βοηθήσουν – περισσότερο θα σας αποπροσανατολίσουν και θα σας αποτρέψουν από την ταχύτερη εύρεση λύσης.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

2.8/5 - (6 votes)
Print Friendly, PDF & Email