ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 43 ετών και πέρσι τον Μάρτιο είχα έντονους παροξυσμούς από βήχα με συνεχές βράσιμο στο στήθος για πρώτη φορά τόσο έντονα. Πήρα για 3 μήνες μοντελουκάστη, και συνδυασμό εισπνεομένων ύστερα από εξέταση πνευμονολόγου. O βήχας ελαττώθηκε μόνο από φέτος τον Ιανουάριο μέχρι τώρα. Το βράσιμο έχει μείνει. Είναι κυρίως στην εκπνοή. Έχω διαγνωστεί με άσθμα εδώ και 17 χρόνια. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

Είναι προφανές ότι το άσθμα σας στην παρούσα φάση δεν ελέγχεται και οι λόγοι για αυτό μπορεί να  είναι πολλοί. Ο συχνότερος λόγος είναι μια μη ελεγχόμενη φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού, είτε αυτή είναι αλλεργική είτε είναι λοιμώδης ή και τα δύο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε μια αλλεργική ρινίτιδα για την οποία δεν αναφέρετε τίποτα (συμβαίνει στο 80% των ασθενών με άσθμα) και την οποία δεν θεραπεύετε. Μπορεί επίσης να έχετε μια χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, που συχνά εμφανίζεται στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή/και άσθμα, και απορυθμίζει τους ασθματικούς ασθενείς, προκαλώντας μεταξύ άλλων βήχα και βράσιμο εξαιτίας των οπισθορινικών εκκρίσεων.  Υπογραμμίζω κλείνοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να σας δει ιατρός γιατί αυτή την στιγμή το άσθμα σας δεν ελέγχεται, και η  συμβουλή είναι να επισκεφτείτε ειδικό αλλεργιολόγο για να διερευνήσετε τις πιθανές συνυπάρχουσες νόσους.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email