ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχα την αφέλεια να πιω αυτό το πολυδιαφημισμένο Gold Collagen. Κάποια στιγμή άρχισα να νοιώθω κάψιμο στο πρόσωπο (κοκκίνιζα υπερβολικά) και αργότερα σε όλο μου το σώμα. Μετά άρχισε έντονη φαγούρα και κατά καιρούς εμφανίζονταν κοκκινίλες οι οποίες έφευγαν μόνες τους. Πήρα Aerious το οποίο δε με βοήθησε. Πρόσεξα δε, όταν έτρωγα φαγητά ελαφρώς “πιπεράτα”, ψάρι ή μανιτάρια, η φαγούρα και η κοκκινίλες γίνονταν πιο έντονες. Επισκέφθηκα και δερματολόγους και ομοιοπαθητικούς. Το πρόβλημά μου καταλαγιάζει για 1-2 ημέρες και μετά επανέρχεται (και ίσως πιο έντονο απο πριν).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η περιγραφή σας υποδηλώνει συμπτώματα κνίδωσης. Προς αυτό συνηγορεί ο κνησμός και η αυτόματη υποχώρηση των κοκκινίλων, η έκθυσή τους μετά από την κατανάλωση καυτερών, «πιπεράτων» φαγητών και η περιοδικότητα με την οποία εμφανίζεται το εξάνθημα (υποχωρεί για λίγο για να ξαναϋποτροπιάσει αργότερα).

Η διάρκεια του εξανθήματος απομακρύνει εντελώς την πιθανότητα να σας ενοχλεί με αλλεργικό, και επομένως επικίνδυνο, μηχανισμό κάποιο τρόφιμο ή κάποιο φάρμακο. Το τρίτο, και συχνότερο, αίτιο οξείας κνίδωσης είναι μια λοιμώδης συνδρομή η οποία μπορεί και να μη γίνεται κλινικά αντιληπτή, αντίθετα μπορεί να αφήνει δερματική αντιδραστικότητα για αρκετό καιρό. Αν, ωστόσο, τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 6 εβδομάδες (χρόνια κνίδωση) θα πρέπει να κάνετε εκτενείς εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί η, μικρή, πιθανότητα νόσου όπως ο υποθυρεοειδισμός, παρασιτώσεις ή χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις.

Ο ρόλος του συμπληρώματος διατροφής που λάβατε είναι αμφίβολος. Ως αποκλειστικό αίτιο της κνίδωσής σας αποκλείεται. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κνίδωση επιδεινώνεται ή/και συντηρείται από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ερεθιστικές τροφές που καλούνται «ψευδοαλλεργιογόνα». Τέτοιες τροφές είναι τα μπαχαρικά, εξού και η επιδείνωση που αναφέρετε με ορισμένα τρόφιμα. Το Gold Collagen περιέχει διάφορα δυνητικά ερεθιστικά συστατικά (όπως ρυθμιστή οξύτητας και ουσίες που προσδίδουν γεύση) και, κυρίως, εκχύλισμα μαύρου πιπεριού (piper nigrum) που θεωρώ ότι συνέβαλε στην εκδήλωση των συμπτωμάτων σας.

Σας προτείνω να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας ο οποίος θα διερευνήσει τα αίτια της κνίδωσής σας και θα σας δώσει τις κατάλληλες και πολύπλευρες θεραπευτικές οδηγίες.

Η ερώτησή σας, τέλος, αναδεικνύει ένα γενικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας: όλα τα σκευάσματα/συμπληρώματα διατροφής, όσο αγνά και ελεύθερα συντηρητικών και αν διαφημίζονται, μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις. Η υγειϊνή, ισορροπημένη διατροφή παραμένει ακρογωνιαίος λίθος καλής υγείας.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

3.2/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email