ΕΡΩΤΗΣΗ: Εδώ και δυο μήνες είχα εντοπίσει μικρές φουσκάλες στο μικρό δάκτυλο του δεξιού χεριού. Με τον καιρό αυξήθηκαν και τώρα έχουν απλωθεί και σε δεύτερο δάχτυλο, στο κέντρο της παλάμης μου αλλά και στο μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το εξάνθημα που περιγράφετε είναι συμβατό με δισιδρωσικό έκζεμα. Παρατηρείται χαρακτηριστικά στις μεσοδακτύλιες πτυχές και, σε πιο έντονες μορφές, και στις παλάμες. Έχει τη μορφή μικρών φουσκάλων που μπορεί να σπάσουν και να βγει διαυγές υγρό, με έντονο κνησμό. Μπορεί να υπάρχει τόσο σε χέρια όσο και πόδια και η αιτιολογία του ουσιαστικά είναι άγνωστη. Παλαιότερα θεωρείτο ότι σχετίζεται με την υπερβολική εφίδρωση, κάτι που μάλλον δεν ισχύει απόλυτα. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι είναι χειρότερο κατά το καλοκαίρι και επιδεινώνεται με το stress.

Η αντιμετώπιση κατά κανόνα περιλαμβάνει κατάλληλη ενυδατική περιποίηση (προϊόντα με αναπλαστικά του δέρματος χαρακτηριστικά) και κρέμες με κορτιζόνη.

Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο ή δερματολόγο σας για εκτενέστερες οδηγίες πρόγνωσης και αντιμετώπισης.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.5/5 - (6 votes)
Print Friendly, PDF & Email