ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά από κατανάλωση αλκοόλ (κρασί, μπύρα, ουίσκι κτλ) την επόμενη μέρα έχω τα εξής συμπτώματα, (ακόμα και με κατανάλωση ενός ποτηριού): Ρινική συμφόρηση (εκδηλώνεται 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση) Καταρροή (εκδηλώνεται 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση) Απώλεια γεύσης και όσφρησης (εκδηλώνεται την επόμενη μέρα) Πονοκέφαλο (εκδηλώνεται την επόμενη μέρα) Τα συμπτώματα υποχωρούν από το απόγευμα και μετά… Τι αλλεργικά τεστ πρέπει να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η αλλεργία, ειδικά όταν προκαλείται από τροφές, είναι μια άμεσου τύπου αντίδραση που εκδηλώνεται με διαφορετικά κατά κανόνα συμπτώματα από αυτά που περιγράφετε (μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.allergikos.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/).

Το αλκοόλ αυτό καθεαυτό δεν είναι αλλεργιογονικό. Συγκεκριμένα οι αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται άμεσα μετά την λήψη αλκοόλ συναντώνται σε ασθενείς αλλεργικούς στο σταφύλι, στο ψάρι (χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πρωτεΐνες ψαριού για να γίνει διαυγές το κρασί, που στη συνέχεια σε ένα βαθμό αφαιρούνται) ή ακόμα στη μαγιά ή το λυκίσκο όσον αφορά τη μπύρα. Για τα υπεραλκοολούχα ποτά περιγράφονται αντιδράσεις άμεσα μετά την λήψη τους σε ασθενείς αλλεργικούς στα συστατικά τους ή σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις σε ασθενείς με αναπνευστική αλλεργία σε κάποιο δέντρο, πχ σημύδα, του οποίου τα ξύλα έχουν χρησιμοποιηθεί για τα βαρέλια μέσα στα οποία ωρίμασε το συγκεκριμένο ποτό.

Μια διαφορετικού τύπου αλλεργία είναι αυτή στα θειούχα άλατα που χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά, με αντίδρασεις κυρίως σε ασθματικούς ασθενείς που εμφανίζουν κρίσεις άσθματος στην έκθεσή τους στις ουσίες αυτές, ενώ τα θειικά άλατα προκαλούν αναφυλαξία (http://www.allergikos.gr/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-shock/).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κρασί και η μπύρα περιέχουν ισταμίνη και αυτή μπορεί με μη ειδικό μηχανισμό να προκαλέσει εξανθήματα ή ρινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα που περιγράφετε είναι περισσότερο συμβατά με μια μη ειδική υπεραντιδραστικότητα και μια πολύ αργή λειτουργία ή ακόμα και με έλλειψη κάποιου από τα ένζυμα που λύουν το αλκοόλ ή/και τα παράγωγά του. Ειδικά το ένζυμο αφυδρογονάση αλδεΰδης (ALDH) είναι αυτό που περιγράφεται να λειτουργεί αργά ή να είναι ανεπαρκές ή και να λείπει, με αποτέλεσμα μια αυξημένη συγκέντρωση αλδεΰδης, ουσία τοξική για τον οργανισμό. Η αύξηση αυτής της ουσίας προκαλεί πολλά από τα συμπτώματα που περιγράφετε.

Σίγουρα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον αλλεργιολόγο, για να ληφθεί ένα αναλυτικότερο ιστορικό, ειδικά για να δείτε αν έχετε κάτι αυτά που περιγράφονται παραπάνω.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη
Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

3/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email