ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η αλλεργία στο αυγό και στο γάλα συνήθως ξεπερνιέται στα πρώτα λίγα χρόνια της ζωής. Ειδικά αν η αλλεργία είναι επίμονη, συνηθίζουμε να εισάγουμε κάποια τροποποιημένη μορφή γάλακτος ή αυγού (πχ σε ψημένη μορφή), υπό την προϋπόθεση ότι αυτή είναι ανεκτή και αυστηρά κάτω από αλλεργιολογική καθοδήγηση. Η τακτική χορήγηση αυτού του τροποποιημένου αλλεργιογόνου βοηθάει τον οργανισμό να ‘συνηθίσει’ την τροφή και βοηθάει να ξεπεραστεί η αλλεργία νωρίτερα. Αν το κοριτσάκι σας είναι 7 ετών και έχει ακόμα ενεργό αλλεργία σε γάλα ή/και αυγό, θα είναι καλό να επικοινωνήσετε με κάποιον αλλεργιολόγο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις επιλογές αυτές.
Στην περίπτωση του ψαριού, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αφενός μεν η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να κρατήσει για δεκαετίες ή και ισόβια (όχι απαραιτήτως, αλλά σε συνάρτηση και με τη βαρύτητα της αλλεργίας), αφετέρου δε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τροποποιημένο αλλεργιογόνο.
Πάντως, σε ερευνητικό επίπεδο δοκιμάζεται η μέθοδος απευαισθητοποίησης με ενέσιμη θεραπεία στην αλλεργία στο ψάρι, οπότε δεν είναι απίθανο στα επόμενα λίγα χρόνια να έχουμε σημαντικές εξελίξεις.
Για την ομάδα του allergikos.gr,
Σάββας Σαββατιανός,
Αλλεργιολόγος