ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 7 ΕΤΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ, ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΣΤΟ ΨΑΡΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η αλλεργία στο αυγό και στο γάλα συνήθως ξεπερνιέται στα πρώτα λίγα χρόνια της ζωής. Ειδικά αν η αλλεργία είναι επίμονη, συνηθίζουμε να εισάγουμε κάποια τροποποιημένη μορφή γάλακτος ή αυγού (πχ σε ψημένη μορφή), υπό την προϋπόθεση ότι αυτή είναι ανεκτή και αυστηρά κάτω από αλλεργιολογική καθοδήγηση. Η τακτική χορήγηση αυτού του τροποποιημένου αλλεργιογόνου βοηθάει τον οργανισμό να ‘συνηθίσει’ την τροφή και βοηθάει να ξεπεραστεί η αλλεργία νωρίτερα. Αν το κοριτσάκι σας είναι 7 ετών και έχει ακόμα ενεργό αλλεργία σε γάλα ή/και αυγό, θα είναι καλό να επικοινωνήσετε με κάποιον αλλεργιολόγο, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τις επιλογές αυτές.

Στην περίπτωση του ψαριού, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αφενός μεν η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να κρατήσει για δεκαετίες ή και ισόβια (όχι απαραιτήτως, αλλά σε συνάρτηση και με τη βαρύτητα της αλλεργίας), αφετέρου δε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τροποποιημένο αλλεργιογόνο.

Πάντως, σε ερευνητικό επίπεδο δοκιμάζεται η μέθοδος απευαισθητοποίησης με ενέσιμη θεραπεία στην αλλεργία στο ψάρι, οπότε δεν είναι απίθανο στα επόμενα λίγα χρόνια να έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Για την ομάδα του allergikos.gr,

 

Σάββας Σαββατιανός,

Αλλεργιολόγος

 

 

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email