ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κόρη μου 2,5 ετών έχει ατοπική δερματίτιδα εδώ κι ενα χρόνο. Υποψιάζομαι ότι ίσως έχει αλλεργία στο γάλα διότι ένα μήνα περίπου μετά που έκοψα τον θηλασμό ξεκίνησε. Πότε μπορώ να της κάνω τεστ αλλεργίας? Σκέφτομαι να της κόψω τελείως το γάλα, μήπως όμως είναι ακόμα νωρίς?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η ατοπική δερματίτιδα δεν αποτελεί αλλεργία (αλλά μάλλον προκαλεί αλλεργίες). Είναι ένα γενετικά προκαθορισμένο νόσημα, που έχει τη βάση του στο ότι λείπουν από την επιδερμίδα μία ή περισσότερες ‘μονωτικές’ ουσίες. Οπότε καταρχήν η ατοπική δερματίτιδα της κόρης σας έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην εξαρτάται από την κατανάλωση ή όχι γάλακτος, αλλά απλώς να σας προκαλεί τις υποψίες η χρονική σύμπτωση με τη διακοπή του θηλασμού και την έναρξη του ξένου γάλακτος.

Η πιθανότητα το γάλα (ή κάποια άλλη τροφή) πράγματι να επιδεινώνει το εξάνθημα της κόρης σας είναι μικρή, αλλά μπορείτε να τη διερευνήσετε σε κάποιον αλλεργιολόγο. Ο γιατρός, με τη βοήθεια των δοκιμασιών επικόλλησης (atopy patch tests) μπορεί να εντοπίσει τις ύποπτες τροφές και να σας καθοδηγήσει για τη δοκιμαστική δίαιτα που θα επιβεβαιώσει ή θα αποκλείσει τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας.

Όσο για την ηλικία, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός – μπορείτε να κάνετε την εξέταση όποτε θέλετε.

 

Για την ομάδα του allergikos.gr,

 

Σάββας Σαββατιανός,

Αλλεργιολόγος

 

 

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email