ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να ρωτήσω αν κάνει ένα μωρό 11 μηνών να λάβει Ζιρτέκ σταγόνες. Το πρότεινε η παιδίατρος γιατί μάλλον έχει ρινική αλλεργία (καταρροή, μπούκωμα, βήχα) αλλά το φάρμακο απευθύνεται σε παιδιά πάνω από δύο χρονών. Επιπλέον έχει πολλές αντενδείξεις και φοβάμαι να της το δώσω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Το θέμα που ανακινείτε είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί απορία πολλών ασθενών σε όλους τους τομείς/ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης: κατά πόσον ο ιατρός δικαιούται να συνταγογραφήσει σκευάσματα πέραν των οδηγιών (για παράδειγμα σχετικά με την ηλικία) της παρασκευάστριας φαρμακευτικής εταιρείας.

Η άδεια κυκλοφορίας ενός φαρμάκου δίνεται μετά από στοχευμένες μελέτες σε διάφορους πληθυσμούς (νεογνά, νήπια, παιδιά, έφηβους ή ενήλικες) που ελέγχουν την ασφάλεια (πρωτίστως) και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αυτού. Αν η συγκεκριμένη μελέτη «επιτρέψει», το φάρμακο παίρνει άδεια κυκλοφορίας για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Όπως καταλαβαίνετε, το να γίνουν μελέτες σε νεογνά/βρέφη είναι πολύ δύσκολο και γι’αυτό δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τα περισσότερα φάρμακα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η πράξη, όμως, έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε βαθμό που επιτρέπει στους ιατρούς να τα χορηγούν στους μικρούς ασθενείς τους. Τα αντιισταμινικά φάρμακα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η σετιριζίνη (Ζιρτέκ) και η λεβοσετιριζίνη (Xozal) έχουν επίσημη άδεια κυκλοφορίας από 2 ετών και πάνω, η δεσλοραταδίνη (Aerius) από 1 έτους, αλλά χρησιμοποιούνται από πολλούς ιατρούς ακόμα και σε παιδιά 6 μηνών χωρίς να αναφέρονται επιπλοκές. Το μόνο αντιισταμινικό με ένδειξη σε ηλικίες μικρότερες του έτους είναι η υδροξυζίνη (Atarax).

Αναφορικά με τις παρενέργειες, θα πρέπει να ξέρετε ότι τα αντιισταμινικά φάρμακα 2ης γενιάς που προαναφέρθηκαν έχουν εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας (ειδικά σε σχέση με τα 1ης γενιάς στα οποία ανήκει το Atarax).

Αυτό που θα με προβλημάτιζε στην περίπτωσή σας είναι η διάγνωση “αλλεργίας” σε αυτήν την ηλικία. Τα συμπτώματα που περιγράφετε είναι μάλλον νωρίς για να οφείλονται σε αλλεργικό μηχανισμό, συνήθως είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων ιογενών συνδρομών (λόγω για παράδειγμα του παιδικού σταθμού) και, σε κάθε περίπτωση, αν έχουν αλλεργικό υπόστρωμα θα πρέπει να αποδειχθεί με αλλεργιολογικό έλεγχο. Περισσότερα για την αλλεργική ρινίτιδα μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

3.3/5 - (7 votes)
Print Friendly, PDF & Email