ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις: Το μωρό μου είναι 15 μηνών, έχει αλλεργία σε κάποια πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, ενώ πρόσφατα ξεπέρασε το θεματάκι που είχε με το αυγό, δεν έχει αλλεργία στο ψάρι αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει κάτι περίεργο: μέσα σε διάστημα περίπου 1,5 μήνα του δώσαμε να φάει ψητό ψάρι (λαβράκι-μυλοκόπι-τσιπούρα) και ενώ έτρωγε κάποιες μπουκιές, στη συνέχεια το έβγαζε ή έδειχνε να τον ενοχλεί κάτι στη γλώσσα του. Φανταστήκαμε με αυτήν του την κίνηση ότι πιθανόν να έφαγε κάποιο αγκάθι καθώς στο μεσοδιάστημα αυτών των περιστατικών, έχει ξαναφάει ψάρι (μπακαλιαράκια βραστά με λαχανικά, όπως συνηθίζεται το φαγητό σε αυτή την ηλικία).Υπάρχει περίπτωση αυτό να σημαίνει κάτι; Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω σχετίζεται με κάποια πολύ συνηθισμένη κίνηση του , στο να τρίβει συχνά την μύτη του όπως π.χ. πάνω στα μαξιλάρια, στο κρεβάτι και πάνω μας. Δεν έχει πρόβλημα στον ύπνο του, δεν έχει μύξες, φτερνίζεται όμως που και που αλλά όχι συνδυαστικά με την επαφή του με την φύση. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Αναφορικά με το πρώτο που αναφέρετε και την τροφική αλλεργία θα πρέπει να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος για τα ακόλουθα: 1. Τις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος στα πλαίσια της παρακολούθησης (δεν μας αναφέρετε τι είδους αλλεργία, πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος κ.ά. σημαντικά στοιχεία, αλλά το αργότερο κάθε 6-12 μήνες χρειάζεται επανέλεγχος). 2. Τις πρωτεΐνες των ψαριών. Οι αντιδράσεις που περιγράφετε μπορεί και να υποκρύπτουν αλλεργία στο ψάρι κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα διευκρινιστεί από τον έλεγχο (τόσο αιματολογικό, όσο και με δερματικά τεστ). 3. Τους ξηρούς καρπούς. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν να οφείλονται όχι στο ψάρι αλλά στο λεμόνι που, ίσως, χρησιμοποιήσατε. Τα κουκούτσια των λεμονιών μοιάζουν πολύ αλλεργιογονικά με τους ξηρούς καρπούς και γι’αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε, άμεσα έλεγχος και προς αυτήν την κατεύθυνση.  Σε κάθε περίπτωση η λήψη αναλυτικού ιστορικού θα οδηγήσει τον αλλεργιολόγο σας στην ορθή διάγνωση.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα, ο κνησμός στη μύτη που περιγράφετε δε φαίνεται να έχει αλλεργιολογικό υπόστρωμα καθώς, εκτός των άλλων, η αλλεργική ρινίτιδα σπανιότατα εμφανίζεται σε ηλικία 15 μηνών. Αντίθετα, αν παρουσιάζεται κνησμός και σε άλλα σημεία του σώματος δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ατοπικής δερματίτιδας. Και πάλι σας παροτρύνω να επισκεφθείτε αλλεργιολόγο που θα σας εξετάσει αναλυτικά και συνολικότερα.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email