ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να σας πω ότι πριν 1 εβδομάδας ξεκίνησα αντιβίωση για το δόντι (Augmentin) και αφού τελείωσε, την επόμενη μέρα έβγαλα εξανθήματα σε όλο το πρόσωπο εσωτερικά και ελάχιστα σε κάποια σημεία που κάπως ξεχωρίζουν. Υπάρχει περίπτωση να με πείραξε η αντιβίωση; Αν ναι, πόσο θα τα έχω επάνω μου; Να συμπληρώσω το ότι είχα ξαναπάρει Augmentin πριν από χρόνια αλλά τότε όλα ήταν ΟΚ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1. τις άμεσου τύπου αντιδράσεις που εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη, συνήθως της πρώτης δόσης του φαρμάκου, και οι οποίες είναι δυνητικά επικίνδυνες και, 2. τις καθυστερημένου τύπου αντιδράσεις που συνήθως ακολουθούν τη λήψη της αγωγής κατά πολλές ημέρες (ή και μετά το τέλος της, όπως στην περίπτωσή σας) και οι οποίες είναι λιγότερο σοβαρές και συνήθως υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Στην πρώτη περίπτωση η ενοχοποίηση του φαρμάκου είναι σαφής. Στη δεύτερη συνήθως δεν είναι το φάρμακο υπεύθυνο αλλά η λοίμωξη για την οποία λήφθηκε (το οδοντικό απόστημα για εσάς), ή, το πολύ, ο συνδυασμός φαρμάκου και αντιβίωσης.

Το ιστορικό σας όπως το περιγράφετε είναι συμβατό με τη δεύτερη περίπτωση, αν και δεν γνωρίζουμε ούτε τη μορφή του εξανθήματος, ούτε την κατανομή του (αυτό το «εσωτερικά» που λέτε είναι ασαφές και ενδεχομένως ύποπτο). Θα σας πρότεινα να καταγράψετε άμεσα και με λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία σχετικά με το φάρμακο και την αντίδρασή σας, ενδεχομένως να βγάλετε και μερικές φωτογραφίες, και να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας ώστε να σας κατατοπίσει σχετικά με τις επόμενες αναγκαίες κινήσεις (έλεγχος, πρόγνωση, αποφυγή ή όχι του Augmentin στο μέλλον και άλλα πολλά).

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

3.2/5 - (10 votes)
Print Friendly, PDF & Email