ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα, έχω μια κορούλα 6 μηνών. Όταν ήταν 2 μηνών έκανε 3 ή 4 φορές κενώσεις με προσμίξεις αίματος, οι οποίες σταμάτησαν μετά από δική μου διακοπή γαλακτοκομικών. Τώρα που το μωρό τρώει στερεά η παιδογαστρεντερολοόγος μου είπε να της δώσω άφοβα μοσχάρι. Θα ήθελα τη γνώμη σας επί του θέματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, αυτό που έχει διαγνωσθεί στην κόρη σας, είναι μια καλοήθης κατάσταση που στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην παρουσία μορίων γάλακτος στη δίαιτα του παιδιού. Η περίπτωση αυτή η αλλεργία στο γάλα να αντανακλάται και στο μοσχάρι είναι μικρή, ας πούμε 1 στις 10, και η δοκιμαστική εισαγωγή δεν μπορεί να βλάψει το παιδί, ακόμα κι αν τελικά δούμε αίμα στις κενώσεις και συμπεράνουμε ότι είναι αλλεργικό και στο μοσχάρι. Απλώς μετά έχουμε λόγο να το αποκλείσουμε από τη διατροφή.

Υπό αυτήν την οπτική, μπορείτε άφοβα να δοκιμάσετε τη συμβουλή του παιδογαστρεντερολόγου σας.

Αν πάλι σας αγχώνει η μικρή προοπτική να ξαναδείτε αίμα, μπορείτε να πάτε σε κάποιον αλλεργιολόγο, ο οποίος θα σας κάνει ένα atopy patch test στο μοσχάρι προ της εισαγωγής του στη διατροφή του παιδιού: με αυτό θα έχετε περισσότερα στοιχεία για το αν πρόκειται να πετύχει το πείραμα.

Περισσότερα για την αλλεργική πρωκτοκολίτιδα και για τα atopy patch tests μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Για την ομάδα του allergikos.gr,

Σάββας Σαββατιανός

Αλλεργιολόγος

 

3.7/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email