ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας. Είμαι 36 ετών, HIV+ τουλάχιστον τους τελευταίους 6 μήνες και σε αντιρετροϊκή αγωγή το τελευταίο 2μηνο. Πριν 6 ημέρες παρουσίασα ξαφνικά πυρετό έως 39 με μικρή ενόχληση στο λαιμό (απο παιδί έχω πρόβλημα με τις αμυγδαλες μου). Ο γιατρός που με παρακολουθεί συνέστησε να ξεκινήσω Augmentin 625. Ξεκίνησα κανονικά και πυρετό δεν ανέβασα πάλι. Την τρίτη μέρα όμως με Augmentin, ένιωσα πολύ ερεθισμένο το στόμα μου παντού (ούλα, δοντια, ουρανίσκο) αλλά και τη μύτη μου με έντονο πόνο εσωτερικά στο στόμα και τη μύτη. Ο γιατρός μου είπε ότι παρουσιάσα αλλεργία στην αντιβίωση, συνέστησε να τη σταματήσω και να αρχίσω πλύσεις με Dactarin gel όπως και κάνω. Τρεις ημέρες μετά η στοματική κοιλότητα είναι ίσως καλύτερα (χωρίς να μπορώ να μασήσω βέβαια γιατί πονάω) αλλά η μύτη εσωτερικά πονάει πολύ. Πιστεύετε ότι όντος παρουσίασα αλλεργία στην Augmentin (που έχω πάρει σε ”τόνους” απο παιδί λόγω αμυγδαλών) ή έχει να κάνει με τον HIV και πρέπει να κοιτάξω κάτι άλλο; Περιμένω με αγωνία το μήνυμα σας. Ευχαριστώ θερμά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Οι παρενέργειες στα φάρμακα είναι πολύ κοινές και κατά κανόνα μπορούν να αποφευχθούν. Ωστόσο, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες προκύπτουν εν αιθρία, δεν μπορούν δηλαδή να προβλεφθούν. Σε αυτές τις αντιδράσεις ανήκουν και οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αντιδράσεις που οφείλονται σε ενεργοποίηση/υπεραντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Οι HIV θετικοί ασθενείς είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση τέτοιου είδους αντιδράσεων οι οποίες πολλές φορές δεν είναι τυπικές. Επιπλέον, δε γνωρίζουμε αν οι βλάβες που είχατε στη στοματική σας κοιλότητα είχαν κάποια χαρακτηριστικά που επιβαρύνουν την εικόνα και σαφώς την πρόγνωση (π.χ. φυσαλίδες), ούτε αν υπήρχαν και άλλα συμπτώματα ή εργαστηριακά ευρήματα που θα μπορούσαν να εντάξουν την αντίδρασή σας σε κάποια από τις πιο συχνές κλινικές καταστάσεις π.χ. σύνδρομο Steven’s Johnson.

Ακόμη όμως και χωρίς αυτά, η αίσθησή μου είναι πως εμφανίσατε αντίδραση υπερευαισθησίας ανοσολογικά μεσολαβούμενη. Θα πρέπει, λοιπόν , να επισκεφθείτε ειδικό αλλεργιολόγο προκειμένου να ληφθεί σαφές και αναλυτικό ιστορικό, να δει όλο το φαρμακευτικό σας ιστορικό και ενδεχόμενες εξετάσεις και να σας κατευθύνει ορθότερα (κυρίως σε σχέση με τη μελλοντική λήψη αντιβιοτικών σκευασμάτων).

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email