ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά από μια βαριά ίωση όπου παρουσίασα συνάχι που δεν υποχωρούσε, ανακαλύφθηκαν δυο πολύποδες. Πήρα ενδοκρινικά σπρέι αλλά λίγο καιρό μετά παρουσιάστηκε ξηρός βήχας και γαργαλητό στο λαιμό. Μετά από αρκετές ώρες βήχα ένιωθα να κλείνει ο λαιμός μου και να έχω χουρχουρητό στην εισπνοή μόνο από ψηλά το όποιο μόλις σταματάω να βήχω υποχωρεί σε δευτερόλεπτα. Μετά από πολλές ιατρικές ειδικότητες δεν έβγαλα άκρη .Άλλοι είπαν μεταλοιμώδης βήχας και άλλοι ατοπία. Πήγα σε αλλεργιολόγο, έκανα τα τεστ καθώς και ρινικές προκλήσεις όλα αρνητικά. Μέχρι τώρα σπειρομέτρηση και πληθυσμογραφία είναι όλα καλύτερα από το φυσιολογικό. Έχω πάρει εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και αντισταμινικά αλλά δεν είδα διαφορά. Το ενοχλητικό γαργαλητό και ο ξηρός βήχας συνεχίζουν συχνά. Η εξέταση στον ΩΡΛ δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα και οι πολύποδες εξαφανίστηκαν. Η μύτη μου είναι ανοιχτή μήνες τώρα χωρίς πρόβλημα. Μόνο που φτερνίζομαι που και που αλλά αν μπουκώσει είναι για λίγη ώρα. Δεν βρίσκουν κάτι και αυτό με έχει καταβάλλει. Τώρα μου λένε ψυχολογικό. Τι να κάνω? Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση:

Αυτό που περιγράφετε χαρακτηρίζεται σαν χρόνιος βήχας, και οι αιτίες του μπορεί να είναι πολλές. Από το ανώτερο αναπνευστικό πέρα από την αλλεργική ρινίτιδα και τους πολύποδες, βήχα προκαλεί και η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, μια χρόνια λοίμωξη που μπορεί να κάνει βήχα κυρίως υγρό (κοινώς συχνά ονομάζεται ιγμορίτιδα αν και ο όρος αυτός χαρακτηρίζει μια μόνο εντόπιση της νόσου), και συχνά συνυπάρχει με τους πολύποδες, έστω κι αν αυτοί τώρα φαίνονται να έχουν μειωθεί σε μέγεθος. Από το κατώτερο αναπνευστικό, βήχας παρουσιάζεται, πέρα από το άσθμα, και σε άλλες παθήσεις, όπως οι βρογχιεκτασίες και η φυματίωση, που πρέπει να αποκλειστούν, αλλά και σε ασθένειες που επηρεάζουν το πνευμονικό παρέγχυμα (π.χ. πνευμονική ίνωση, σαρκοείδωση). Βήχα επίσης μπορεί να έχει ένας ασθενής που έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έστω κι αν αυτή δεν δίνει άλλα συμπτώματα. Βήχα τέλος προκαλούν κάποια αντι-υπερτασικά φάρμακα, συγκεκριμένα οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, τα λεγόμενα και ΑΜΕΑ. Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις η αιτία είναι και η σωματοποίηση ενός ψυχολογικού προβλήματος, αλλά πριν φτάσετε εκεί, πρέπει να αποκλείσετε ολοκληρωμένα όλες τις πιθανές παθολογικές αιτίες. Από αυτά που γράφετε, έχετε διερευνήσει σε ένα βαθμό, όχι πλήρως, το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό (για παράδειγμα δεν είναι σαφές αν έχει αποκλειστεί η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα και αν υπάρχει ολοκληρωμένος απεικονιστικός έλεγχος του θώρακα) και καθόλου το γαστρεντερικό. Χρειάζεται να εκτιμηθείτε συνολικά για το πρόβλημά σας αυτό από έναν ειδικό που να χειρίζεται ασθενείς με χρόνιο βήχα.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email