ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ανιψιός μου έχει τροφική αλλεργία στο φιστίκι (2+) καθώς επίσης στην Ισταμίνη (2+) και στον μύκητα Alternaria (1/2+). Η αλλεργιολόγος που τον εξέτασε μας είπε επίσης να “αποφεύγονται οι ξηροί καρποί και τα συντηρητικά”. Εδώ και αρκετό καιρό παρουσιάζει πόνους/διαταραχές/κολικούς στην κοιλιά/στομάχι. Για παράδειγμα, χθες έφαγε σπανακόρυζο και γάλα με “οικολογικές” νιφάδες ρυζιού με κακάο (που προτείνονται για αλλεργικούς). Αμέσως μετά άρχισε να έχει ενοχλήσεις/πόνο έντονο στην κοιλιακή χώρα χαμηλά! Θα ήθελα να ρωτήσω που μπορεί να οφείλεται αυτό, πως μπορεί να διαπιστωθεί και πώς αντιμετωπίζεται. Διάβασα ότι μπορεί να οφείλεται στις ισταμίνες που πιθανώς περιέχουν κάποιες τροφές. Ισχύει; Εάν ναι ποια η αντιμετώπιση και ποιες τροφές περιέχουν ισταμίνες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Θα προσπαθήσω να σας ξεκαθαρίσω ορισμένα θέματα για να αποφεύγεται η σύγχυση.

1. Προφανώς τα τεστ που έγιναν στον ανιψιό σας ήταν οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Σε αυτές η ισταμίνη έχει το ρόλο του θετικού μάρτυρα και γίνεται μόνο για να είμαστε σίγουροι ότι το δέρμα του ασθενούς έχει δυνατότητα αντίδρασης. Όλοι οι άνθρωποι (εξαίρεση η λήψη αντιισταμινικών και σε σπάνιες παθολογικές καταστάσεις) έχουν θετική δοκιμασία ισταμίνης. Δεν υπάρχει αλλεργία στην ισταμίνη!

2. Δεν υπάρχει τροφική αλλεργία στον μύκητα της Alternaria. Αυτός ο μύκητας προκαλεί αναπνευστικού τύπου αλλεργία, για παράδειγμα αλλεργική ρινίτιδα ή/και αλλεργικό άσθμα.

3. Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού υποδηλώνουν ευαισθητοποίηση σε ένα τρόφιμο και όχι απαραίτητα αλλεργία! Δηλαδή ένας ασθενής μπορεί να τρώει κανονικά ξηρούς καρπούς και να έχει θετικές δοκιμασίες. Αυτός δεν είναι λόγος να διακόψει τη βρώση του τροφίμου! Αντίθετα, μόνο αν υπάρχει ιστορικό άμεσου τύπου τροφικής αντίδρασης μια ενδεχομένως θετική δοκιμασία υποδεικνύει αλλεργία σε αυτό το τρόφιμο και την ανάγκη διακοπής του.

4. Υπάρχουν τροφές που είτε περιέχουν μεγάλη ποσότητα ισταμίνης (κυρίως, μεγάλη ποσότητα τυραμίνης που μετατρέπεται στον οργανισμό σε ισταμίνη), είτε προκαλούν την αυξημένη παραγωγή ισταμίνης από τον οργανισμό. Αυτές οι τροφές περιέχουν «ψευδοαλλεργιογόνα» και δεν προκαλούν σε κάθε περίπτωση αλλεργία αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις π.χ. μεγάλη κατανάλωση. Στα «ψευδοαλλεργιογόνα» ανήκουν και τα διάφορα συντηρητικά τροφίμων που αναφέρετε. Δίαιτα πτωχή σε αυτά συνίσταται μόνο στην περίπτωση της χρόνιας κνίδωσης ή/και αγγειοοιδήματος και όχι σε γαστρεντερικού τύπου ενοχλήματα.

Οι ενοχλήσεις που εμφανίζει ο ανιψιός σας δεν είναι ενδεικτικές άμεσου τύπου αλλεργικής αντίδρασης και επομένως τα δερματικά τεστ νυγμού που έγιναν δεν έχουν οποιαδήποτε αξία από μόνα τους. Η αλλεργική νόσος που πρέπει να ελεγχθεί (και να αποκλειστεί) είναι η, σπάνια, ηωσινοφιλική γαστροεντερίτιδα (με ή χωρίς οισοφαγίτιδα) κάτι για το οποίο χρειάζεται η συνεργασία με γαστρεντερολόγο. Οι αλλεργικές δοκιμασίες που πρέπει να γίνουν είναι οι δοκιμασίες επικόλλησης (atopy patch test) σε διάφορες τροφές αφού όμως πρώτα έχετε τη γαστρεντερολογική εκτίμηση. Το κληρονομικό αγγειοοίδημα, τέλος, είναι μια εξαιρετικά απομακρυσμένη διάγνωση που μπορεί εύκολα να αποκλειστεί.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email