ΕΡΩΤΗΣΗ: O γιος μου είναι 33 χρόνων και εδώ και δυο μήνες περίπου 4 φορές, κυρίως πρωινές ώρες, πρήζονται τα χείλη του. Την πρώτη φορά πήγε στα επείγοντα σε νοσοκομείο και του έδωσαν Ζιρτέκ. Τις επόμενες φορές πέρασε μόνο του. Θα ήθελα να ρωτήσω τι νομίζετε ότι είναι και σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθεί: παθολόγο ή αλλεργιολόγο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Ο γιος σας παρουσίασε αγγειοοίδημα χειλέων.

Η πάθηση αυτή τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ταυτόχρονη έκθυση πομφών (καντήλες ή πετάλες λέγονται συνήθως) στο υπόλοιπο σώμα στα πλαίσια αυτού που ονομάζεται οξεία κνίδωση/αγγειοοίδημα. Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών (υπολογίζεται σε 10% περίπου) μπορεί να παρουσιάζεται μόνο αγγειοοίδημα χωρίς κνίδωση οπότε ονομάζεται ιδιοπαθές αγγειοοίδημα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση στην αντιισταμινική αγωγή (το Ζιρτέκ είναι τέτοιο φάρμακο) ή και αυτόματη υποχώρηση, το αίτιο δε του αγγειοοιδήματος είναι συνηθέστερα κάποια ιογενής συνδρομή (συνήθως αναπνευστικού ή γαστρεντερίτιδα). Η πρόγνωση είναι εξαιρετική, δεν συνοδεύεται από βαρύτερα συμπτώματα, όπως οίδημα λάρυγγος, και κατά κανόνα δεν επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν, ωστόσο, λίγες περιπτώσεις αγγειοοιδήματος που δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Το αγγειοοίδημα σε αυτήν την περίπτωση δεν οφείλεται στην ισταμίνη (και επομένως δεν απαντά στα αντιισταμινικά) και είναι πιθανό να επιπλακεί με οίδημα λάρυγγα, μια κατάσταση που μπορεί και να είναι απειλητική για τη ζωή. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε είτε για κληρονομικό ή για επίκτητο αγγειοοίδημα, κάτι που διαγιγνώσκεται με σχετικά απλό τρόπο μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Ο αποκλεισμός της δεύτερης περίπτωσης είναι το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να γίνει και καθ’ύλην υπεύθυνος για αυτά τα νοσήματα είναι ο αλλεργιολόγος σας. Αυτός θα υποδείξει τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, θα καθορίσει τον ανάλογο  διαγνωστικό έλεγχο για κάθε μια από τις κατηγορίες αγγειοοιδήματος, θα σας δώσει τη δίαιτα ή/και την  προφυλακτική αγωγή που ενδεχομένως χρειάζεται και θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες μελλοντικές σας κινήσεις.

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

3.7/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email