Ερώτηση: Γεια σας, είμαι 21 χρονών και από πολύ μικρή έχω άσθμα σε βαθμό που χρειαζόμουν νοσηλεία. Πλέον δεν έχω κρίσεις και έχει 2 χρόνια που κάνω χρήση του Sympicort. Πριν από 4 χρόνια εμφάνισα για πρώτη φορά κοκκίνισμα και πρήξιμο στο πρόσωπο, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και φαγούρα σε όλο το σώμα. Έχω αρχίσει και το παθαίνω αρκετά συχνά και σε έντονη άσκηση αλλά και σε μια απλή βόλτα. Παρατήρησα ότι κρατά 30 λεπτά και μπορεί να συνοδεύονται από ενοχλήσεις του γαστρεντερικού. Στο τέλος αυτής της κρίσης έχω πάντα ρίγος και τα εισπνεόμενα του άσθματος δεν με βοηθούν . Μήπως έχετε δει κάτι παρόμοιο? Μπορώ να παίρνω κάτι για να ανακουφίζομαι από τα συμπτώματα? Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων!

Απάντηση

Καλησπέρα,

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Με βάσει αυτά που μας περιγράφετε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μία αντίδραση που ονομάζεται  ¨αναφυλαξία από άσκηση¨ ( καθώς στα συμπτώματά σας συμμετέχουν 2-3 συστήματα- αναπνευστικό, δέρμα, γαστρεντερικό)  

Αν πρόκειται πραγματικά για αναφυλαξία από άσκηση , αυτή είναι   δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή και θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα αλλεργιολόγο αφενός για να γίνει η διάγνωση ( με τη λήψη αναλυτικού ιστορικού, εξέταση) ,  για να εκπαιδευτείτε στην αντιμετώπισή της και για συνταγογράφηση  αυτοενιέμενης αδρεναλίνης. Κάποιες φορές στην πρόκληση της αντίδρασης συμμετέχουν εκτός της άσκησης και άλλοι « συν – διεγερτικοί» παράγοντες( π.χ. ορισμένες τροφές, φάρμακα) ,  οι οποίοι θα πρέπει να αναγνωριστούν  ώστε να αποφεύγονται.

Αναλυτικότερα για την αναφυλαξία από άσκηση μπορείτε να διαβάστε εδώ http://www.allergikos.gr/%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%bd%ce%b9%ce%b4%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/  

Με εκτίμηση, 

Πίσκου Κωνσταντίνα

Αλλεργιολόγος 

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email