ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι 27 ετών και έχω αλλεργική ρινίτιδα την Άνοιξη. Μερικές φορές όταν τρώω φρούτα νιώθω φαγούρα στο στόμα. Αυτό θεωρείται τροφική αλλεργία? Πόσο επικίνδυνο είναι?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αυτό που περιγράφετε, είναι μια μορφή τροφικής αλλεργίας, ονομάζεται σύνδρομο στοματικής αλλεργίας και συναντάται σε κάποιους από τους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από γύρες. Συμβαίνει εξαιτίας της συνύπαρξης σε φυτά και φρούτα κάποιων κοινών πρωτεϊνών που ονομάζονται παναλλεργιογόνα. Σε γενικές γραμμές την παραπάνω συμπτωματολογία την αποδίδουμε σε ένα αλλεργιογόνο που ονομάζεται προφιλίνη, η οποία καταστρέφεται από την θερμοκρασία και τα οξέα του στομάχου, οπότε πολύ σπάνια κάνει επικίνδυνες αντιδράσεις.  Επιβάλλεται όμως να κάνετε έλεγχο ώστε να ταυτοποιήσετε τις υπεύθυνες γύρες καθώς και τα πιθανά παναλλεργιογόνα, για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email