Ερώτηση: Είμαι 31 ετών, ξεκίνησα μια θεραπεία αποκατάστασης τεστοστερόνης(testosterone injection)και στην 7 η φορά που έκανα την ενδομυϊκή ένεση μετά από 10 λεπτά περίπου, έπαθα αλλεργικό σοκ(κοκκίνισα έντονα στο πρόσωπο κ λαιμό, έντονη ταχυκαρδία, σφίξιμο στο στήθος κ λαιμό κ αίσθημα ότι θα πεθάνω).Σταμάτησα. Μετά από 4 μήνες ξανά το ίδιο με την πρώτη φορά.(έχω την εντύπωση ότι ήταν και πιο έντονο). 1)έχω αλλεργία στην φαρμακευτική ουσία; στα έκδοχα, στο έλαιο του σκευάσματος; 2)η ποσότητα του αλλεργιογόνου παίζει ρόλο στο πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα; 3)έχω κίνδυνο για άλλες αλλεργίες ή μόνο στο συγκεκριμένο;(θέλω να κάνω μια επέμβαση και θα χρειαστεί ολική αναισθησία; έχω κίνδυνο;)

Απάντηση 

Με βάση την περιγραφή της αντίδρασής σας είναι πιθανό να πρόκειται για αλλεργική αντίδραση. Πρέπει να σας αναφέρω όμως, ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις σε ενέσεις τεστοστερόνης αναφέρονται σπανιότατα και σε συχνότητα < 1%. Φυσικά, θα μπορούσε να ευθύνεται η ορμόνη, τα συντηρητικά  ή το έλαιο του φαρμάκου. Όλα αυτά είναι αδύνατο να απαντηθούν σε ένα μήνυμα, επιβάλλεται όμως να εκτιμηθούν από γιατρό και να διενεργηθούν τα ανάλογα δερματικά τεστ για να διευκρινιστεί αν πρόκειται για αλλεργική αντίδραση.  Αν πρόκειται για τα έκδοχα( συντηρητικά )  του φαρμάκου θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά οπουδήποτε απαντώνται.

2. Η ποσότητα του αλλεργιογόνου παίζει ρόλο στην ένταση της αλλεργικής αντίδρασης.

3. Το γεγονός ότι κάνατε μία τέτοια αντίδραση σε ένα φάρμακο δεν προδιαθέτει σε άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Έχετε τον ίδιο κίνδυνο που έχει και ο γενικός πληθυσμός.  Εξαίρεση θα  μπορούσε να αποτελεί η απόδειξη ότι πρόκειται για αλλεργία στα συντηρητικά της ένεσης , αν αυτά περιέχονταν σε κάποιο από τα φάρμακα της αναισθησίας.

Με εκτίμηση,

Πίσκου Κωνσταντίνα

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email