Ερώτηση: Εδώ και ενα χρονο περιπου άλλοτε σε καθημερινή βαση και αλλοτε ανα 10 με 20 μέρες παρατηρω στο σωμα (χέρια,πόδια,ματια,χείλη) εξανθηματα, κοκκινιλες, πριξιματα. Παίρνω αντιισταμινικά για τα παραπανω αλλά μετα απο κάποια τροφή παρατηρώ παλι τα ίδια. Έχω παει σε αλλεργιολογο, έχω κανει εξετάσεις με τον γνωστό τροπο στα χέρια, μου έκανε κ εξετάσεις αίματος και εξετάσεις σε συγκεκριμενα τρόφιμα και πάλι οι εξετάσεις μου ηταν καθαρές. Ο αλλεργιολογος μου ειπε πως δεν είμαι αλλεργικό άτομο, όμως τα παραπανω που σας ανεφερα συνεχίζουν κ εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει καμια βελτίωση απο τα αντιισταμινικά που παίρνώ. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πειτε αν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που ο αλλεργιολογος μου δεν μου είπε για να μπορέσω να βρω τι είναι αυτό που με ταλαιπωρεί?

Απάντηση: Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Πιθανά το εξάνθημα που σας βασανίζει να είναι μια κνίδωση με υποτροπιάζοντα χαρακτήρα. Η κνίδωση (μπορείτε να δείτε σχετικό άρθρο εδώ και παρακολουθώντας τα σχετικά links να ενημερωθείτε για την οξεία, τη χρόνια κνίδωση και τις φυσικές κνιδώσεις) στην οξεία της μορφή προκαλείται συνήθως από κάποια τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα μέλισσας/ σφήκας. Ωστόσο υπάρχει και η χρόνια μορφή με αίτια τελειώς διαφορετικά από της οξείας- σε αυτή την περίπτωση γίνεται λήψη λεπτομερούς ιστορικού αλλά και ελεγχος με εξετάσεις αίματος στην προσπάθεια να γίνει κατάταξη της κνίδωσης σε δευτεροπαθή, αυτοαντιδραστική ή ιδιοπαθή (αν διαβάσετε τα σχετικά άρθρα θα ενημερωθείτε πλήρως για όλες αυτές τις μορφές κνίδωσης). Αν έφταιγε μια τροφή για το εξάνθημά σας, αφενός θα το είχατε καταλάβει, διότι η εμφάνιση των πομφών γίνεται σε χρονικό διάστημα το πολύ μιας ώρας από τότε που θα καταναλώσουμε τη συγκεκριμένη τροφή και άρα θα είχατε συνδέσει το ψάρι για παράδειγμα με το εξάνθημα, αφετέρου ο αλλεργιολογικός έλεγχος θα είχε αποκαλύψει ποια τροφή είναι υπεύθυνη. Αντιθέτως, είναι πιθανό η κνίδωσή σας να είναι ιδιοπαθούς αιτιολογίας και στην περίπτωση αυτή δεν φταίει κάτι που τρώτε. Τέλος υπάρχει και η περίπτωση, αν η κνίδωση εμφανίζεται αρκετές ώρες μετά από ένα γεύμα με τροφές πλούσιες σε ισταμίνη (π.χ. κόκκινο κρασί, παλαιωμένα κίτρινα τυριά κ.α.), να οφείλεται σε δυσανεξία στην ισταμίνη των τροφών. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση για να αποκαλύψει την αιτία της κνίδωσης- η διαγνωστική προσέγγιση εξατομικεύεται ανάλογα με τα στοιχεία από το ιστορικό του ασθενή (π.χ. αν υπάρχουν ενδείξεις αυτοαντιδραστικής κνίδωσης μπορεί να γίνει το τεστ αυτόλογου ορού). Συνεπώς συνιστώ να συμβουλευθείτε τον αλλεργιολόγο σας και αν δεν είστε ικανοποιημένη, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη, από άλλο αλλεργιολόγο. Σε κάθε περίπτωση η διερεύνηση πρέπει να γίνει από ειδικό γιατρό.

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email