Ερώτηση : Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Κολυμπάω σε πισίνα σχεδόν καθημερινά και έχω αλλεργία στο χλώριο η οποία εκδηλώνεται με πολύ έντονη καταρροή, φτερνίσματα, φαγούρα στον ουρανίσκο και κάψιμο στα μάτια. Τα συμπτώματα αυτά είναι κατά κανόνα ήπια σε μικρής διάρκειας προπονήσεις, η κατάσταση όμως γίνεται ανυπόφορη σε σημείο να μην μπορώ να βγω από το σπίτι αμέσως μετά τη μεγάλη προπόνηση μια φορά την εβδομάδα. Πως μπορώ να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τα παραπάνω συμπτώματα ή έστω να τα μειώσω κάπως? Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

 

Καλημέρα, ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Τα συμπτώματα που μας περιγράφεται αποτελούν κλασική εικόνα αλλεργικής ή/και αγγειοκινητικής ρινίτιδας. Δεν υπάρχει αμιγώς αλλεργία στο χλώριο. Η αντίδραση που εμφανίζετε μετά τις προπονήσεις πιθανά οφείλεται σε μία επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας αλλεργικής ρινίτιδας( αν έχετε) εξαιτίας της παρουσίας του ερεθιστικού παράγοντα ( χλώριο)  ή πρόκειται για μία μη ειδική ρινική υπεραντιδραστικότητα ( αγγειοκινητική ρινίτιδα). Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε σε συνεργασία με κάποιο αλλεργιολόγο. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, το είδος της πισίνας( κλειστή ή εξωτερική).

Πιθανά θα μπορούσε να σας ανακουφίσει ένα αντιισταμινικό από το στόμα ή ενδορινικό. Κι αυτό όμως αποτελεί μία υπόθεση καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κλινική σας εξέταση από γιατρό για να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι στην περίπτωση της μη ειδικής ρινικής αντιδραστικότητας ( μη αλλεργική ρινίτιδα ) σημαντική βοήθεια υπήρχε μετά τη χρήση στις προπονήσεις του ειδικού nose clip.

 

Με εκτίμηση,

 

Πίσκου Κωνσταντίνα

Αλλεργιολόγος

 

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email