Ερώτηση: Πριν από λίγο καιρό επαθα ενα αλεργικο σοκ και πηγα στο νοσοκομείο αλλα δεν ηξερα απο που μου ηρθε η αλλεργια. Το μονο που ειχα ηταν να εχω φαγουρα σε ολο μου το σωμα και να εχουν φουσκώση τα χειλη μου. Πριν απο 2-3 μερες κατάλαβα οτι αυτη η αλλεργία προερχεται απο το τυρί. Αλλα δεν ηξερα οτι ηταν απο ολα τα γαλακτομικα είδη και τρωω παστίτσιο το βραδυ και αρχιζω να εχω φαγουρα παντου και να φουσκωνη το ενα μου μάτι και πίνω το ζιρτεκ. Θα ήθελα να ρωτησω εαν κανει να το πινω διότι εχω ακουσει οτι δεν κάνει για ανθρώπους που έχουν αλλεργια στην λακτόζη.

Απάντηση: Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Κατ’ αρχάς η λακτόζη είναι σάκχαρο και όχι πρωτεϊνη και συνεπώς δεν προκαλεί αλλεργία. Η αλλεργία προέρχεται από τις πρωτεϊνες των τροφών, και στην περίπτωσή σας του γάλακτος (αν πράγματι τα συμπτώματά σας προέρχονται από αλλεργία στο γάλα). Συνεπώς δεν υπάρχει φόβος από την κατανάλωση προϊόντων με λακτόζη. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία κατά την επεξεργασία του γάλακτος για την απομόνωση της λακτόζης (του σακχάρου δηλαδή) παρασέρνεται και πρωτεϊνη γάλακτος και μαζί με τη λακτόζη συμπαρασύρεται στο τελικό προϊόν (δηλαδή το χάπι Ζιρτεκ). Για να προκληθούν συμπτώματα από αυτή την ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνης γάλακτος πρέπει ο ασθενής να έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία, δηλαδή πολύ βαριά αλλεργία. Επίσης, αν υπάρχει πρωτεϊνη γάλακτος στο Ζιρτεκ και εάν είναι ικανή να σας προκαλεί αλλεργία θα φανεί από το γεγονός οτι μετά τη λήψη του χαπιού Ζιρτεκ θα έχετε επιδείνωση και όχι βελτίωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να σας συμβουλεύσω να υποβληθείτε στον κατάλληλο έλεγχο από ειδικό αλλεργιολόγο, για να επιβεβαιωθεί οτι όντως πάσχετε από αλλεργία στο γάλα. Αυτό επιβάλλεται διότι η πρωτοεμφάνιση αλλεργίας στο γάλα μετά την πρώτη παιδική ηλικία είναι πολύ σπάνια. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να προκάλεσαν τα συμπτώματά σας και απλά η έναρξη των συμπτωμάτων να συνέπεσε με την κατανάλωση γάλακτος. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν με την επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, ο οποίος αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί να σας κάνει δερματικά τεστ και με το χάπι Ζιρτεκ, για να διαπιστώσει αν αυτό σας προκαλεί αλλεργία. Για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, αν έχετε διαπιστώσει οτι με τη λήψη του χαπιού Ζιρτεκ επιδεινώνονται τα συμπτώματά σας, μπορείτε να πάρετε πόσιμο διάλυμα Ζιρτεκ σε σταγόνες που δεν περιέχει λακτόζη. Διαφορετικά μπορείτε να παίρνετε άφοβα το χάπι Ζιρτεκ.

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξειδικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email