Η δυτικού τύπου δίαιτα επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας

Ο τρόπος που το ανοσοποητικό μας σύστημα αντιδρά στη διατροφή δυτικού τύπου είναι πιθανότατα παρόμοιος με τον τρόπο που αντιδρά στα επικίνδυνα μικρόβια όπως αναλύεται σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό cell

Τι προκαλούν τα fast food στο ανοσοποιητικό μας ?

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό αποτέλεσμα της μελέτης είναι το γεγονός ότι η μακροχρόνια κατανάλωση fast food  καθιστά το ανοσοποιητικό μας  υπεραντιδραστικό σε φλεγμονώδη ερεθίσματα

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα ακόμα και η αλλαγή σε καλύτερη διατροφή δε φαίνεται να αναστρέφει πλήρως τα αποτελέσματα.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 , η αρτηριοσκλήρυνση, οι αλλεργικές παθήσεις αλλά και άλλες χρόνιες φλεγμονώδης νόσοι σχετίζονται με το δυτικό τρόπο ζωής.

Στη μελέτη οι ερευνητές τάιζαν με δυτικού τύπου δίαιτα πλούσια σε θερμίδες και αυξημένα λιπαρά οξέα, ποντίκια επιρρεπή σε αθηροσκλήρυνση.

Μετά από 1 μήνα , τα ποντίκια εμφάνισαν μεταβολές στο σώμα τους παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται μετά από βακτηριακές λοιμώξεις.

Η «ανθυγιεινή» δίαιτα οδήγησε σε αναπάντεχη αύξηση ανοσοκυττάρων , ιδίως κοκκιοκυττάρων και μονοκυττάρων.Η παρατήρηση αυτή οδήγησε τους μελετητές να προσπαθήσουν να διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο μυελό των οστών  και στα προγονικά κύτταρα των ανοσοκυττάρων. Τα  προγονικά κύτταρα στο μυελό των οστών των ποντικιών που είχαν τραφεί με δυτική δίαιτα συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα κύτταρα ποντικιών ομάδας ελέγχου που τράφηκαν με «φυσιολογική» δίαιτα δημητριακών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δυτική διατροφή είχε ενεργοποιήσει πολλά γονίδια στα προγονικά κύτταρα, τα οποία προκαλούν πολλαπλασιασμό ανοσοκυττάρων και ενισχύουν τις αντιδράσεις από το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα (Φυσική ανοσία).

Η φυσική (έμφυτη) ανοσιακή απάντηση είναι το τμήμα εκείνο του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο αντιδρά γρήγορα και μη ειδικά στα διάφορα ερεθίσματα .

Οι μεταβολές στην απάντηση σε οξεία φλεγμονώδη ερεθίσματα επανήλθαν στο φυσιολογικό μετά από κανονική διατροφή με δημητριακά  σε 4 εβδομάδες. Όμως,  η μετάβαση στην πιο υγιεινή διατροφή απέτυχε να αντιστρέψει τις θεμελιώδεις αλλαγές στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά από τα γονίδια που είχαν ενεργοποιηθεί από τη «δυτική» διατροφή παρέμειναν ενεργά.

Αρκετά πρόσφατα έχουμε ανακαλύψει ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια μορφή μνήμης».Υπάρχει μια διαδικασία που ονομάζεται «έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση», η οποία συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, αλλά στην περίπτωση των ποντικών της μελέτης, προκλήθηκε από μια δίαιτα τύπου fast food .

Η έμφυτη ανοσολογική εκπαίδευση εξασφαλίζει ότι μετά την μόλυνση το σώμα παραμένει σε ένα είδος συναγερμού, έτσι ώστε οι άμυνές του να «ανταποκριθούν πιο γρήγορα σε μια νέα επίθεση.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι ένα συγκεκριμένο μόριο (NLRP3) είναι ο αισθητήρας του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζει τη δυτική διατροφή ως παθογόνο και ως εκ τούτου πυροδοτεί την φλεγμονώδη αντίδραση.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η δυτική διατροφή προκαλεί επίσης μακροχρόνιες επιγενετικές μεταβολές στο γενετικό υλικό , έτσι ώστε δυσπρόσιτα τμήματα του DNA να είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Σε μια τελική σειρά δοκιμών, η ομάδα επιβεβαίωσε το ρόλο του NLRP3 δείχνοντας ότι ποντίκια που δεν διέθεταν τη συγκεκριμένη πρωτείνη  δεν εμφάνισαν συστηματική φλεγμονή από μια δυτική διατροφή και ούτε εμφάνισαν κάποιες από τις προαναφερθείσες μεταβολές

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η NLRP3 μεσολαβεί τις απαντήσεις της στην έμφυτης ανοσίας που προκύπτει από μια δυτική δίαιτα και πιθανότατα «ευθύνεται ‘για τις επιβλαβείς συνέπειες και τις φλεγμονώδεις ασθένειες.

5/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email