From World Allergy Organization Guidelines for the Assessment and Management of Anaphylaxis

Η πλειοψηφία της χρήσης αυτοενιέμενης αδρεναλίνης στα αμερικανικά σχολεία γίνεται σε παιδιά που δεν ήξεραν ότι είναι αλλεργικά

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, η αυτοενιέμενη αδρεναλίνη για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας σώζει ζωές. Στις ΗΠΑ θεσπίστηκε το 2013 από τον πρόεδρο Ομπάμα το School Access to Emergency Epinephrine Act, μια ομοσπονδιακή οδηγία για να υπάρχει αυτενιέμενη αδρεναλίνη στα σχολεία, που σταδιακά υιοθετήθηκε από όλες της πολιτείες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε πιθανά ότι και ο ίδιος έχει ένα παιδί με τροφική αναφυλαξία. Τα πρώτα αποτελέσματα της διαθεσιμότητας και χρήσης του φαρμάκου αυτού, έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μέσα στα σχολεία και την ανάγκη εκπαίδευσης στη χρήση της.

Κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου, στην περιοχή του Σικάγο 38 δόσεις χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε μαθητές του δημοτικού (63,2%) και του γυμνασίου-λυκείου (36,8%). Παραδόξως, ο ρυθμός χρήσης για πρώτη φορά ήταν 55%, περισσότερο από το διπλάσιο των ήδη δημοσιευμένων εκτιμήσεων εμφάνισης αναφυλαξίας (απειλητικής για τη ζωή αλλεργικής αντίδρασης) μεταξύ των μαθητών χωρίς προηγούμενο ιστορικό.

Δηλαδή πρακτικά περισσότερες από τις μισές δόσεις χορηγήθηκαν σε μαθητές που δεν γνώριζαν ότι είναι αλλεργικοί. Η αιτία της αναφυλαξίας ήταν οι τροφές για το 55% των αντιδράσεων, ενώ πάνω από μια αντίδραση στις τρεις δεν είχε σαφές αίτιο (34.2%). Μεταξύ άλλων οι συγγραφείς αναφέρουν ότι μόνο το 25-28% των παιδιών με γνωστή τροφική αλλεργία είχαν μέχρι τώρα πρόσβαση στα φάρμακά τους στο σχολείο, ενώ σε ποσοστό που αγγίζει το 30% τα φάρμακά τους είχαν χρησιμοποιηθεί για να σωθούν άλλα παιδιά που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση.

Είναι προφανές ότι η αυτοενιέμενη αδρεναλίνη είναι φάρμακο που σώζει ζωές και που πρέπει να υπάρχει στα σχολεία, όχι μόνο για τα παιδιά που έχουν γνωστές αλλεργίες αλλά και για την αντιμετώπιση νέων αντιδράσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ.

5/5 - (5 votes)
Print Friendly, PDF & Email