Άσθμα, Εγκυμοσύνη και Αλλεργίες

Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή της εγκύου προδιαθέτει σε αναπνευστικά προβλήματα των νεογέννητων

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά τους. Μελέτη σε πειραματόζωα ( ποντίκια ) από ερευνητές του πανεπιστημίου  Oregon έδειξε ότι η σταθερή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ανοσολογική απάντηση του αναπνευστικού συστήματος των νεογέννητων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τέσσερις ομάδες νεογέννητων ποντικιών : δύο ομάδες είχαν γεννηθεί από μητέρες που τρέφονταν με πλούσια λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  και στη συνέχεια διαχωρίστηκαν σε αυτά που συνέχισαν να τρέφονται με πλούσια λιπαρά και σε αυτά που τρέφονταν κανονικά μετά τον απογαλακτισμό. Οι άλλες δύο ομάδες γεννήθηκαν από μητέρες που ακολούθησαν κανονική διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού και διαχωρίστηκαν μετά τον απογαλακτισμό είτε σε πλούσια σε λιπαρά διατροφή ή σε κανονική διατροφή.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σύσταση και τη δομή των πνευμόνων και στις δύο ομάδες ποντικιών, καθώς και αρκετούς δείκτες φλεγμονής και ανοσολογικής / αλλεργικής απάντησης συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Την αντίσταση των αεραγωγών (δηλ.την κίνηση του αέρα διαμέσου του αναπνευστικού συστήματος ) χαρακτηριστικό του άσθματος
  • Την ποσότητα και το είδος των κυττάρων στους αεραγωγούς; και
  • Τη συγκεντρωση των κυττάρων φλεγμονής στους πνεύμονες

Όλα τα νεογνά ποντίκια των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν πλούσια σε λιπαρά διατροφή εμφάνισαν αυξημένη αντίσταση αεραγωγών, ακόμα και αυτά που συνέχισαν με κανονική διατροφή. Η αυξημένη αντίσταση στους αεραγωγούς είναι χαρακτηριστική στις κρίσεις άσθματος όταν οι αεραγωγοί συσπώνται. Η παρατήρηση αυτή υποδηλώνει ότι η μητρική διατροφή μπορεί από μόνη της να επηρρεάσει την αντιδραστικότητα των αεραγωγών του νεογέννητου παιδιού.

Επιπλέον, οι πνεύμονες όλων των ποντικιών που οι μητέρες τους τρέφονταν με πλούσια σε λιπαρά τροφές είχαν αυξημένη περιεκτικότητα σε κύτταρα φλεγμονής και αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (  επιπλέον δείκτης φλεγμονής ). Τέλος, τα ποντίκια που συνέχισαν με κανονική διατροφή μετά τον απογαλακτισμό δεν εμφάνισαν φλεγμονώδεις δείκτες  τόσους όσους εμφάνισαν τα ποντίκια που συνέχισαν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

« Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε ανοσολογικές μεταβολές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών στους απογόνους.   Η μείωση των τροφών με λιπαρά στη διατροφή του νεογέννητου μπορεί να συμβάλλει στην αντιστάθμιση του κινδύνου, χωρίς να γνωρίζουμε όμως τις βλάβες που έχουν ήδη γίνει»,έγραψαν οι ερευνητές.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email