Καλημέρα σας, Εμφάνισα εδώ και μια εβδομάδα έντονη κνίδωση σε όλο το σώμα με τρομερή φαγούρα και πόνο στις ερεθισμένες περιοχές. Παίρνω από τις 30/9 συνεχόμενα (με οδηγία γιατρού)ύστερα από μεγάλη εγχείρηση υστερεκτομή/σάλπιγγες και επιδιόρθωση του πυελικών οργάνων και εδάφους , 4 χάπια Ιβουπροφαινης 200mg /8 ώρες κ Tylenol 1 κάθε 8 ώρες (2 μόνο την μέρα )για τον ενδιάμεσο πόνο .Τα μόνα που άλλαξα στο πρόγραμμα μου ήταν ότι τις τελευταιες 10 μέρες έτρωγα 4 μικρά σοκολατάκια καθημερινώς και ότι ξεκινήσαμε να βάψουμε το σπίτι μας την προηγούμενη Δευτέρα και συνεχίζουμε ακόμα το βάψιμο και μένουμε στο σπίτι χωρίς να βγαίνουμε καθόλου. Πήγα επείγοντα χτες το βράδυ ( κοκκίνησε όλος ο σβέρκος μου κ πρήστηκα κ δεν μπορούσα να καταπιώ καλά) κ μου έδωσαν Benadryl, prednisone και Pepcid για το στομάχι. Ενώ τα σημάδια μου ήταν κλασικοί κόκκινοι Φουσκωτοί μεγάλοι /μικροί δακτύλιοι με άσπρο στην μέση Κ άσπρο έξω από τον κύκλο , σήμερα μεταλλάχθηκαν τα πρηξίματα κ μοιάζουν άλλου σαν αιμάτωμα,άλλου σαν μελανιες (Μαύρο/κίτρινο)κ άλλου σαν να έχει καεί το πόδι μου.Έχετε κάποια συμβουλή σας παρακαλώ;

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Με βάση την περιγραφή την οποία κάνετε εικάζω ότι πρόκειται για οξεία κνίδωση με αγγειοοίδημα. H ιβουπροφαίνη ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) με αναστολή επί της κυκλοξυγενάσης 1 (COX-1) και αποτελεί ένα από τα συχνότερα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) είναι και αυτή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδης φάρμακο αλλά με πολύ ασθενή αντιφλεγμονώδη δράση και σπάνια ενοχοποιείται για αντιδράσεις υπερευαισθησίας, χωρίς όμως να αποκλείονται και ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται αντίδραση υπερευαισθησίας σε άλλα ΜΣΑΦ. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας με εκδηλώσεις από το δέρμα, με τέσσερις κλινικούς φαινοτύπους:

Έξαρση κνίδωσης ή/και αγγειοοίδημα: στο συγκεκριμένο φαινότυπο οι ασθενείς πάσχουν από χρόνια κνίδωση και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα διαφορετικής χημικής κατηγορίας, προκαλούν κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα (διασταυρούμενη αντίδραση).
Επαγόμενη κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα: στο συγκεκριμένο φαινότυπο οι ασθενείς δεν πάσχουν από χρόνια κνίδωση και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα διαφορετικής χημικής κατηγορίας, προκαλούν κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα (διασταυρούμενη αντίδραση).
Εκλεκτική επαγόμενη κνίδωση/αγγειοοίδημα ή αναφυλαξία: στον συγκεκριμένο φαινότυπο η κνίδωση/αγειοοίδημα ή αναφυλαξία προκαλείται από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μιας συγκεκριμένης χημικής κατηγορίας.
Εκλεκτική επαγόμενη επιβραδυνόμενη αντίδραση υπερευαισθησίας: στον συγκεκριμένο φαινότυπο η αντίδραση υπερευαισθησίας εκδηλώνεται με κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, οξύ γενικευμένο φλυκταινώδες εξάνθημα κλπ. Στο συγκεκριμένο φαινότυπο μπορεί να προσβληθεί και κάποιο άλλο όργανο πέραν του δέρματος, όπως οι νεφροί.

Θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθείτε ένα αλλεργιολόγο προκειμένου να αξιολογήσει το ιστορικό, την κλινική εικόνα και να γίνει έλεγχος και αντιμετώπιση μιας πιθανής αντίδρασης υπερευαισθησίας από ιβουπροφαίνη ή/και ακεταμινοφαίνης. Να επισημανθεί ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία αναστολής επί της κυκλοξυγενάσης 2 (COX-2) αποτελούν μια εναλλακτική λύση, εφόσον κρίνεται αναγκαία η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αλλά και τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν οιονδήποτε από τους τέσσερις προαναφερόμενος κλινικούς φαινοτύπους.

Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες στις ενότητες ΠΕΡΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
https://www.allergikos.gr/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82/
https://www.allergikos.gr/%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%86%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1/

Με τιμή,

Από την ομάδα του allergikos.gr
Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email