Καλησπέρα.Τα τελευταία σίγουρα δύο χρόνια διαπίστωσα ότι μετα το μπάνιο η επαφή με το νερό (στο ντουζ αλλά και το θαλασσινό) σε σώμα (απο την μέση και πανω) και πρόσωπο μου προκαλεί κοκκινίλες και κάποιες φορές συνοδεύονται από ελαφρύ κνησμό. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά απο 20 λεπτά κατά προσέγγιση. Αυτά τα συμπτώματα όπως σας είπα μου παρουσιάστηκαν αιφνιδίως , καθώς δε μου συνέβαινε από όταν γεννήθηκα. Θα ήθελα να μάθω αν αυτό σημαίνει ότι έχω αλλεργία στο νερό και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω ή αν είναι κάποιου άλλου είδους αλλεργία;Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι παροδικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Όπως καταλαβαίνετε η ολοκληρωμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως καθώς είναι απαραίτητη η άμεση κλινική εικόνα, ένα καλύτερο ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις. Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να καταλάβετε τις διάφορες νοσολογικές οντότητες στις οποίες θα μπορούσαν να αποδοθούν τα συμπτώματά σας.

Μια από τις συχνότερες αιτίες είναι ο δερμογραφισμός, δηλαδή η απελευθέρωση ισταμίνης από τη μηχανική τριβή της πετσέτας μετά από το μπάνιο. Πρόκειται για καλοήθη νόσο που συχνά υποχωρεί μετά από μερικά χρόνια. Μια άλλη πιθανή διάγνωση είναι η χολινεργική κνίδωση. Είναι μια ιδιαίτερη μορφή κνίδωσης που συμβαίνει όποτε υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τότε εμφανίζεται στο δέρμα ένα πολύ χαρακτηριστικό εξάνθημα αποτελούμενο από μικρούς πομφούς (μικρά εξογκώματα του δέρματος) ενώ συνυπάρχει και έντονος κνησμός. Τα αίτια που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι η άσκηση, το ζεστό μπάνιο, το έντονο άγχος, η κατανάλωση αλκοόλης και καυτερών φαγητών κ.α.. Τα συμπτώματά σας θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται σε κνίδωση εκ ψύχους, μια μορφή κνίδωσης που εμφανίζεται μετά από την έκθεση του σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της επαναθέρμανσης. Η διάγνωση απαιτεί τη διενέργεια του τεστ “πάγου” και κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης που θα σας δοθούν από τον αλλεργιολόγο σας. Τέλος, θα μπορούσε να πρόκειται για υδατογενή κνίδωση (η οποία εμφανίζεται ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού), είναι σπάνια αλλά συχνά προηγείται ενός αιματολογικού νοσήματος και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρακολουθείστε συχνά από τον αλλεργιολόγο σας με γενική αίματος. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα πάνω στις φυσικές κνιδώσεις εδώ.

Από την ομάδα του allergikos.gr

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση

4/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email