Καλησπερα. Ασχολούμαι εδώ και 2 χρόνια με τα νύχια. Μετά από καιρό όταν έφτιαχνα τα νύχια μου ημιμόνιμο ή τζελ μετά από 4 ώρες άρχιζα να νιώθω γύρω απο το νύχι στο δέρμα έντονη φαγούρα και πρήξιμο στα δάχτυλα. Πήγα σε ένα δερματολόγο, μου έδωσε κρέμα και χάπια για να φύγει αλλά όταν τα έκανα πάλι με ξανα έπιασε.Μου είπε πως έχω αλλεργία σε κάποιο συστατικό από αυτά που περιέχουν μέσα τα ειδικά μανό. Έχω αλλάξει 3 μάρκες και πάλι με πιάνει. Τι μπορώ να κάνω; θα χαρώ αν μου απαντήσετε.!!

H αλλεργία στα καλλυντικά νυχιών είναι αρκετά συχνή τα τελευταία χρόνια. Στα καλλυντικά νυχιών περιλαμβάνονται τα βερνίκια/γυαλιστικά νυχιών, τα διαλυτικά αφαίρεσης βερνικιών ( removers, ασετόν κλπ )και τα υλικά τεχνητών νυχιών (κυρίως gels). Μερικά άτομα εμφανίζουν ευαισθησία σε ένα ή περισσότερα χημικά συστατικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά νυχιών. Η αλλεργία στα καλλυντικά νυχιών εκδηλώνεται με αλλεργική ή ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής στην περιοχή των δακτύλων που ήρθαν σε επαφή με το “ένοχο” αλλεργιογόνο , αλλά και σε άλλες περιοχές που συχνά αγγίζουμε με τα χέρια μας όπως τα βλέφαρα,  τα χείλη, το πηγούνι και ο λαιμός. Μπορεί δε να οδηγήσει και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως  παρωνυχία,  ονυχόλυση και δυστροφία ονύχων.
Τα χημικά που λειτουργούν ως αλλεργιογόνα είναι διαφορετικά για κάθε είδος καλλυντικού νυχιών. Τα βερνίκια νυχιών είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα καλλυντικά και περιέχουν κοινά ως επί το πλείστον συστατικά αλλά σε διαφορετικές περιεκτικότητες ώστε να παραχθεί διαφορετικό κάθε φορά προιόν ( ( base coat, top coat, κλπ ). Το χημικό συστατικό των βερνικιών που πιο συχνά προκαλεί αλλεργική δερματίτιδα είναι το tosylamide formaldehyde resin.Σας αναφέρω και μερικά ακόμη, από αυτά που περιέχονται και πιο συχνά προκαλούν αλλεργία: Methyl methacrylate monomer,Methacrylate acid esters,Ethyl acetate,Boutyl acetate, alcalis κ.ά.

Η αλλεργία εκδηλώνεται λίγες ή και αρκετές ώρες μετά την τοποθέτηση των καλλυντικών στην επιφάνεια των νυχιών με ερυθρότητα και πρήξιμο στην περιοχή των δακτύλων γύρω από τα νύχια, αλλά και σε πιο απομακρυσμένα σημεία όπως ανέφερα παραπάνω. Το δέρμα μπορεί να εμφανίζει επίσης φυσσαλίδες ή ξηρότητα και η φαγούρα είναι συνήθως έντονη.Η θεραπεία συνίσταται στην άμεση απομάκρυνση του καλλυντικού, οπότε και επέρχεται γρήγορα ανακούφιση,εκτός κι αν συνυπάρχει δευτεροπαθής φλεγμονή ή λειχηνοποίηση του δέρματος. Η εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών κρεμών με ή χωρίς αντιβίωση επιταχύνει την αποκατάσταση της φλεγμονής του  δέρματος, η οποία όμως μπορεί να καθυστερήσει έως και 14 ημέρες.
Η διάγνωση γίνεται με τη διενέργεια ειδικών test ,των patch tests με τα οποία τα ύποπτα αλλεργιογόνα τοποθετούνται κολλημένα στο δέρμα της ράχης. Πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρό ,γιατί τα χημικά συστατικά των καλλυντικών μπορεί να είναι εξαιρετικά ερεθιστικά για το δέρμα κι επομένως πρέπει να διαλύονται πριν τοποθετηθούν στον ασθενή.  Μπορείτε να απευθυνθείτε στον αλλεργιολόγο που θα σας τα τοποθετήσει και θα σας δώσει στη συνέχεια τις ειδικές οδηγίες αποφυγής.

4/5 - (9 votes)
Print Friendly, PDF & Email