Μελατονίνη για τις αϋπνίες των παιδιών με Ατοπική Δερματίτιδα

Μία πολύ πρόσφατη κλινική μελέτη απέδειξε ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ).

Ο κνησμός στη διάρκεια της νύχτας και οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν σημαντικά προβλήματα για τα περισσότερα από τα παιδιά με ΑΔ. Σε προηγούμενες μελέτες μειωμένα επίπεδα νυκτερινής μελατονίνης έχουν συνδεθεί με διαταραχές ύπνου και αυξημένη βαρύτητα της νόσου

Μια ομάδα ερευνητών δοκίμασε την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων μελατονίνης σε 48 παιδιά ηλικίας 1-18 ετών με ΑΔ η οποία κάλυπτε τουλάχιστον το  5% της συνολικής επιφάνειας του σώματός τους.

Ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν πολύ καλός. Τελικά τριάντα οκτώ (38) παιδιά  ολοκλήρωσαν την μελέτη.

Αποτελέσματα: Μετά από τη θεραπεία με μελατονίνη, ο χρόνος έναρξης του ύπνου μειώθηκε κατά 22 λεπτά σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η θεραπεία επίσης με μελατονίνη βελτίωσε τη βαρύτητα της ατοπικής δερματίτιδας. Παρατηρήθηκε μείωση στο δείκτη βαθμολόγησης της νόσου (SCORAD) κατά 9,1 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (p <0.001). Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν αναφέρθηκε.

Ο κύριος ερευνητής Δρ Τσαγκ δήλωσε στο Reuters Health: «πιστεύω πως τα συμπληρώματα μελατονίνης θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα για την αντιμετώπιση των παιδιών με ΑΔ και προβλήματα ύπνου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να βρεθεί η βέλτιστη δόση και η διάρκεια της θεραπείας».

«Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω στους γονείς ότι, ενώ η μελατονίνη μπορεί να είναι χρήσιμη, ο έλεγχος της δερματίτιδας εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουν να βελτιώσουν τα προβλήματα ύπνου των παιδιών τους», είπε ο Δρ Τσανγκ.

Ο Δρ Shalini Paruthi, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε στο Reuters Health: «Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, ξύνονται πολύ έντονα ακόμα και στο βαθύ ύπνο όπως έχουμε διαπιστώσει στο εργαστήριο ύπνου. Συνεπώς κάθε προσπάθεια που μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα του ύπνου , για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, οπωσδήποτε θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά».

 

Η μελέτη δεν είχε καμία εμπορική χρηματοδότηση και οι συγγραφείς δεν έχουν δηλώσει συγκρούσεις συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: http://bit.ly/1j8o7tL JAMA Pediatr. Published online November 16, 2015

3/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email