Μπορεί η ανοσοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ελαττώσει τις αλλεργίες στα παιδιά;

Σε μία μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργιολογίας , Άσθματος , και Ανοσολογίας ( ACAAI) , βρέθηκε ότι έγκυες γυναίκες που λάμβαναν εμβόλια για  την αλλεργία τους, γνωστά και ως ανοσοθεραπεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να ελαττώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στα μωρά τους.

¨ Στη  μελέτη μας βρέθηκε   τάση ελάττωσης  της πιθανότητας να αναπτύξει ένα παιδί άσθμα, τροφική αλλεργία ή έκζεμα  όταν η μητέρα λάμβανε ανοσοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από αυτή ¨είπε η αλλεργιολόγος Jay Lieberman, MD, ACAAI member. Σε προηγούμενες μελέτες φάνηκε ότι οι μητέρες μπορούν να περάσουν προστατευτικούς παράγοντες στο έμβρυό τους που μπορεί να ελαττώσουν την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργικών νόσων στο παιδί , και αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες είναι που αυξάνουν με την ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία είναι γνωστό ότι αποτελεί την μοναδική αιτιολογική θεραπεία , που αλλάζει τη φυσική πορεία της νόσου και προλαμβάνει την εξέλιξη της ρινίτιδας σε άσθμα. 

Οι αλλεργίες αποτελούν νοσήματα με γενετική προδιάθεση. Αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, το παιδί έχει 75% πιθανότητα να γίνει αλλεργικό. Αν ένας από τους δύο γονείς είναι αλλεργικός , ή ένα αδερφάκι, τότε η πιθανότητα είναι 30-40%. Αν κανένας από τους γονείς δεν είναι αλλεργικός , τότε η πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας για το παιδί είναι 10-15 %. 

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε αν , οι μητέρες που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία κατά τη διάρκεια ή πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να προλαμβάνουν την ανάπτυξη αλλεργιών στα παιδιά τους είπε η  Dr. Lieberman. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν μία ισχυρή συσχέτιση , γεγονός που είναι πολύ ενθαρρυντικό. 

¨Η ανοσοθεραπεία δεν είναι μόνο αποτελεσματική αλλά και συμφέρουσα για το σύστημα υγείας¨ είπε ο Warner Carr, MD, chair of the ACAAI Immunotherapy and Diagnostics Committee. Από μελέτες φαίνεται ότι ελαττώνει το κόστος στο σύστημα υγείας για την θεραπεία των αλλεργικών ασθενών κατά 33 – 41%. 

Για περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα πατήστε εδώ.

 

 

5/5 - (5 votes)
Print Friendly, PDF & Email