Νέα θεραπεία για τους ασθενείς με χρόνια κνίδωση

Η χρόνια κνίδωση είναι μια ιδιαίτερη μορφή «αλλεργίας» του δέρματος που εκδηλώνεται με καθημερινή εμφάνιση πομφών (ένα είδος εξανθήματος που είναι γνωστό στο κοινό ως «πετάλες» ή «καντήλες») για χρονικό διάστημα άνω των 6 εβδομάδων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω των ιδιαίτερα ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως ο κνησμός (φαγούρα) και η παραμόρφωση του δέρματος από τα εξανθήματα ή το αγγειοοίδημα (πρήξιμο του δέρματος), που ενίοτε συνυπάρχει με την κνίδωση. Γίνεται αντιληπτό ότι οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά στην εργασία τους, δεν απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και δεν έχουν καλή ποιότητα νυχτερινού ύπνου.

Η θεραπεία της χρόνιας κνίδωσης μέχρι σήμερα περιελάμβανε τη χορήγηση αντιισταμινικών και επί αποτυχίας αυτών γινόταν προσθήκη ισχυρών αντιφλεγμονωδών και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων όπως η κυκλοσπορίνη, με τακτική επανεξέταση του ασθενή λόγω του κινδύνου εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Η χρήση κορτιζόνης περιορίζεται στις εξάρσεις της νόσου και για λίγες μέρες, και πάλι λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών. Δυστυχώς όμως, σε κάποιους ασθενείς η χρόνια κνίδωση είναι επίμονη και δεν ελέγχεται από τα αντιισταμινικά, ενώ οι άλλες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι άμοιρες παρενεργειών.

Ωστόσο, πρόσφατα, μια νέα θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και δέκα περίπου χρόνια για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης. Το “νέο” φάρμακο ονομάζεται ομαλιζουμάμπη . Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που, έχοντας υποστεί μια μικρή τροποποίηση στην κατασκευή του, δεσμεύει και απενεργοποιεί μια άλλη κατηγορία αντισωμάτων του ανθρώπου, τα αντισώματα IgE, που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες.

Βλέποντας οι επιστήμονες τα θετικά αποτελέσματα που είχε το φάρμακο σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα, σκέφτηκαν να το χορηγήσουν σε ασθενείς με χρόνια κνίδωση που ήταν πολύ ανθεκτική στη συνήθη θεραπεία. Τα πρώτα αποτελέσματα από αυτές τις σποραδικές χορηγήσεις ήταν ενθαρρυντικά και αυτό είχε ως συνέπεια να ξεκινήσουν μεγάλες επιστημονικές μελέτες με χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με χρόνια κνίδωση. Πράγματι, οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών με χρόνια κνίδωση.

Έτσι, πρόσφατα, τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και ο ελληνικός οργανισμός φαρμάκων ενέκριναν επίσημα τη χορήγηση της ομαλιζουμάμπης και για τους ασθενείς με χρόνια αυθόρμητη κνίδωση, στους οποίους οι «συμβατικές» θεραπείες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Η χορήγηση γίνεται μια φορά το μήνα με υποδόρια ένεση.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με χρόνια κνίδωση διότι τους δίνει ελπίδα ότι η νόσος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, επιτρέποντας τους να ζουν φυσιολογικά. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, όπως με κάθε φάρμακο, απαιτείται πριν τη χορήγηση, να προηγείται αφενός πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για τη διερεύνηση της αιτίας της κνίδωσης και αφετέρου προσπάθεια θεραπείας της κνίδωσης με αντιισταμινικά για επαρκές χρονικό διάστημα και με επαρκή δοσολογία. Ο ειδικός ιατρός είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να αποφασίσει αν και πότε, επί αποτυχίας των αντιισταμινικών και επιμονής της κνίδωσης, ο ασθενής μπορεί να ωφεληθεί από τη χορήγηση ομαλιζουμάμπης.

4.7/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email