Βρέθηκε γονίδιο που σχετίζεται με την αλλεργία στα φυστίκια

Καναδοί ερευνητές εντόπισαν ένα νέο γονίδιο που σχετίζεται με την αλλεργία στα φυστίκια, αποδεικνύοντας ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικες έρευνες

Το γονίδιο, το οποίο ονομάζεται c11orf30 / EMSY (EMSY), είναι ήδη γνωστό ότι παίζει ρόλο στο έκζεμα, το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει το γονιδιακό τόπο  EMSY με αλλεργία στα τρόφιμα και τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το γονίδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όχι μόνο τροφικής αλλεργίας αλλά και της γενικής αλλεργικής προδιάθεσης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Η τροφική αλλεργία είναι το αποτέλεσμα τόσο των γενετικών όσο και των περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά υπάρχουν εκπληκτικά λίγα στοιχεία σχετικά με τη γενετική βάση αυτής της κατάστασης. Η ανακάλυψη αυτού του γονιδίου μας δίνει μια πληρέστερη εικόνα των αιτιών των αλλεργιών σε τρόφιμα και αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο.

Η αλλεργία στα φιστίκια αναπτύσσεται σε πολύ μικρή ηλικία και σπάνια «ξεπερνιέται». Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά ακόμα και απειλητικά για τη ζωή.

Ο πληθυσμός της μελέτης

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από 850 άτομα με αλλεργία στα φιστίκια και από σχεδόν 1.000 άτομα χωρίς αλλεργία σε φυστίκια. Η ομάδα εξέτασε πάνω από 7,5 εκατομμύρια γενετικούς δείκτες σε ολόκληρο το DNA μέσω μιας μελέτης συσχέτισης με το γονιδίωμα (GWAS) που ψάχνει για ενδείξεις σχετικά με το ποια γονίδια θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικών αλλεργιών. Η ομάδα ανέλυσε επίσης αποτελέσματα από έξι άλλες γενετικές μελέτες από Αμερικανική, Αυστραλιανή, Γερμανική και Ολλανδική πληθυσμιακή ομάδα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το EMSY συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας στα φυστίκια, ενώ επίσης υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται πέντε άλλες θέσεις γονιδίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το EMSY θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο στόχο για την ανάπτυξη θεραπειών τροφικής αλλεργίας στο μέλλον.

Πηγές

  1. Yuka Asai et al. Genome-wide association study and meta-analysis in multiple populations identifies new loci for peanut allergy and establishes c11orf30/EMSY as a genetic risk factor for food allergyThe Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2017 DOI: 1016/j.jaci.2017.09.015
4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email