Ουσία που απελευθερώνεται από ένα εντερικό παράσιτο θα μπορούσε να προστατεύσει από το άσθμα

Oι Νηματώδεις σκώληκες (Roundworms), ένας τύπος εντερικού παρασίτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άσθματος. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νηματώδεις σκώληκες εκκρίνουν ένα πρωτεϊνικό μόριο που πιθανόν προλαμβάνει τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Immunity.

Το άρθρο περιγράφει πώς ένα μόριο πρωτεΐνης που ονομάζεται H. polygyrus Alarmin Release Inhibitor (HpARI)) εμπόδισε την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων σε ποντίκια.

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστό ότι οι παρασιτικές λοιμώξεις φαίνεται να προστατεύουν από την ανάπτυξη άσθματος. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου μορίου μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα που προλαμβάνουν τις αλλεργίες και το άσθμα.

Για το άσθμα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Στο συγκεκριμένο άρθρο , οι συγγραφείς έδειξαν ότι τα παράσιτα απελευθερώνουν πρωτεΐνες που καταστέλλουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή.

Οι παρασιτικές εκκρίσεις παρεμβαίνουν στη δράση της ιντερλευκίνης-33 (IL-33), ενός μορίου κυτταρικής σηματοδότησης που παράγεται από λευκά αιμοσφαίρια και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση ανοσολογικών αντιδράσεων σε ασθένειες όπως το άσθμα. Για παράδειγμα, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποκάλυψε ότι η IL-33 αποτελεί το  βασικότερο παράγοντα της TH2 (αλλεργικής)  απάντησης στους πνεύμονες των νεογνών.

Η πρωτεΐνη HpARI που παράγεται από τα εντερικά παράσιτα εμποδίζει την απελευθέρωση της IL-33 και την επακόλουθη αλλεργική ευαισθητοποίηση. Στη συνέχεια έγιναν πειράματα και σε ανθρώπινα κύτταρα που επιβεβαίωσαν την κατασταλτική δράση της HpARI στην IL-33.

Τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της HpARI όχι μόνο ως θεραπεία για το άσθμα, αλλά και ως εργαλείο για τη διερεύνηση του ρόλου της IL-33 .

Πηγές

HpARI Protein Secreted by a Helminth Parasite Suppresses Interleukin-33

Immunity, Volume 47, Issue 4, p739–751.e5, 17 October 2017

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2017.09.015 |

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email