Ο ρόλος του μικροβιώματος στην πρόληψη των αλλεργιών

Το ανθρώπινο σώμα κατοικείται από δισεκατομμύρια συμβιωτικών βακτηρίων.

Απαντώνται σε μια τεράστια ποικιλότητα και διαφορετικότητα έτσι ώστε δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό για κάθε άνθρωπο. Το μικροβίωμα εμπλέκεται σε πλήθος μηχανισμών όπως η πέψη, η σύνθεση βιταμινών και άμυνα του ξενιστή.

Απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος και των βακτήριων που κυριαρχούν

Απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος και των βακτήριων που κυριαρχούν

Είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένο ότι η απώλεια των συμβιωτικών βακτηρίων προάγει την ανάπτυξη των αλλεργιών.

Επιστήμονες  στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, και να δείξουν με ποιο τρόπο το μικροβίωμα αποτελεί το κλειδί της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η παρουσία των μικροβίων αυτών μπλοκάρει με εξειδικευμένο τρόπο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες. Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.( http://www.sciencemag.org/content/early/2015/07/08/science.aac4263)

Η εντερική μικροχλωρίδα (microbiota).Iστολογική χρώση ενός τμήματος του παχέος εντέρου) Πηγή: Δρ Caspar Ohnmacht, ZAUM

Η εντερική μικροχλωρίδα (microbiota).Iστολογική χρώση ενός τμήματος του παχέος εντέρου)
Πηγή: Δρ Caspar Ohnmacht, ZAUM

Σύμφωνα με την υπόθεση της υγιεινής υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων, και την αύξηση των αλλεργιών. Η υπερβολική απολύμανση, η εξαπλωμένη χρήση των αντιβιοτικών και ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης στα αστικά κέντρα, μακριά από το φυσικό, μικροβιοφόρο περιβάλλον, έχουν συντελέσει σημαντικά στην απότομη απορρύθμιση του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου κατά τον τελευταίο αιώνα, με αποτέλεσμα την έκρηξη του αλλεργικού κύματος. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ

Εκτός από επιδημιολογικές επιβεβαιώσεις της θεωρίας αυτής , υπάρχουν πειραματικές μελέτες που δείχνουν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε ποντικούς εντός των πρώτων ημερών της ζωής τους έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια του μικροβιώματος και στη συνέχεια, την αυξημένη συχνότητα σε αλλεργιών.

Το Μικροβίωμα είναι απαραίτητο στην πρόληψη των αλλεργιών

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Science, δείχνει ότι, στα ποντίκια, τα συμβιωτικά μικρόβια της εντερικής χλωρίδας δρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλοντας τις αλλεργίες .Η αμυντική φαρέτρα των οργανισμών περιλαμβάνει διάφορους τύπους ανοσολογικής απάντησης. Η παρουσία βακτηρίων και μυκήτων προκαλεί μια ανοσιακή απάντηση στην οποία πρωτοστατούν τα λεμφοκύτταρα «τύπου 3». Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συντονίζουν τη φαγοκυττάρωση και τη θανάτωση των μικροβίων. (Πρόκειται για μίγμα από RORγt+ Tregs and Th17)

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η εισβολή γίνεται από παθογόνους παράγοντες που είναι πολύ μεγάλοι για να αντιμετωπιστούν από τα τύπου 3 κύτταρα (πχ παράσιτα, αλλεργιογόνα), τα κύτταρα που αναλαμβάνουν την εξόντωσή τους είναι τα τύπου 2 λεμφοκύτταρα.

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα λεμφοκύτταρα τύπου 3 που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια μια μικροβιακής επίθεσης δρουν απ ευθείας στα τύπου 2 κύτταρα, τα μπλοκάρουν και τα καθιστούν ανίκανα να παράγουν τύπου 2 ανοσοαπαντήσεις, δηλαδή αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν πώς η ανισορροπία στο μικροβίωμα πυροδοτεί την έκρηξη των ανοσοαπαντήσεων τύπου 2 που φυσιολογικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των μεγάλων παρασίτων αλλά και στις αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση των ισορροπιών ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους αμυντικών μηχανισμών που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τέλος , θεραπευτικές προσεγγίσεις που μιμούνται μικροβιακά αντιγόνα και διεγείρουν τα λεμφοκύτταρα τύπου 3 , φαίνονται ελκυστικές επιλογές.

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email