Ο συνδυασμός εμφυτευμάτων βιολογικών υλικών και Τ λεμφοκυττάρων που συνδέονται με αλλεργίες προκαλεί επούλωση ιστών

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέονται με αλλεργίες, τα λεγόμενα TH2 λεμφοκύτταρα, έχουν άμεση επίδραση στην επούλωση των πληγών των μυών του ποντικών, όταν συνδυάζονται με βιολογικά “ικριώματα” σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το εύρημα αυτό, που περιγράφεται στην τελευταία έκδοση του περιοδικού  Science, υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί όχι μόνο για την καταπολέμηση μολυσματικών και άλλων νόσων, αλλά δίνει και το έναυσμα της επούλωσης μετά από έναν τραυματισμό. Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης ότι τα λεγόμενα βιολογικά ικριώματα μπορούν να παρακινήσουν πιο αποτελεσματικά την επούλωση, εφόσον έχουν σχεδιαστεί  με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεργάζονται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Αυτή είναι μια εγκάρσια τομή τραυματισμένου μυϊκού ιστού.  Με ροζ χρωματίζεται ο υγιής ς και με μωβ ο ουλώδης ιστός. Και τα δύο ποντίκια γενετικά στερούνται Τ κύτταρα, Στο ποντίκι αριστερά έγινε έγχυση Τ λεμφοκυττάρων που μετατράπηκαν σε ΤΗ2 κύτταρα τα οποία επιτάχυναν τη διαδικασία επούλωσης

Αυτή είναι μια εγκάρσια τομή τραυματισμένου μυϊκού ιστού. Με ροζ χρωματίζεται ο υγιής ς και με μωβ ο ουλώδης ιστός. Και τα δύο ποντίκια γενετικά στερούνται Τ κύτταρα, Στο ποντίκι αριστερά έγινε έγχυση Τ λεμφοκυττάρων που μετατράπηκαν σε ΤΗ2 κύτταρα τα οποία επιτάχυναν τη διαδικασία επούλωσης

Η ερευνητική ομάδα της μελέτης σχεδιάζει βιοδιασπώμενα ικριώματα, κατασκευασμένα από υλικά όπως το κολλαγόνο, το οποίο βοηθά την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών,  δίνοντας στα βλαστικά κύτταρα του οργανισμού μια θέση «αγκίστρωσης», για να ξεκινήσουν το έργο τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν βρει ενδείξεις ότι τα ικριώματα αυτά προκαλούν διέγερση του ανοσοποιητικού. Επιπρόσθετα, οι απαντήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι διαφορετικές ακόμα και απέναντι στο ίδιο βιολογικό υλικό όταν αυτό εμφυτεύεται σε διαφορετικούς ιστούς.

Για να δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα οι ερευνητές προχώρησαν στο εξής πείραμα:
Αφαιρέθηκε χειρουργικά μέρος των μυών του μηρού ποντικών και εμφυτεύτηκαν βιολογικά ικριώματα. Μετά από μια εβδομάδα, οι περιοχές του τραύματος στις οποίες είχαν τοποθετηθεί τα ικριώματα είχαν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και παραγωγή ιντερλευκίνης-4 από ό,τι οι πληγές χωρίς ικριώματα.

Για να διερευνηθεί περαιτέρω ο μηχανισμός ιστικής αναγέννησης και να διευκρινιστεί  ρόλος αυτών των κυττάρων αυτών, οι ερευνητές εφάρμοσαν την ίδια διαδικασία σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα χωρίς Τ λεμφοκύτταρα. Διαπιστώθηκε ότι οι τραυματισμένοι ιστοί των ποντικών αυτών δεν παράγουν ιντερλευκίνη 4 σε αντίθεση με τα φυσιολογικά ποντίκια. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι ένας από τους ρόλους των βοηθητικών Τ κυττάρων τύπου 2 (ΤΗ2) είναι να ενεργοποιήσει και να εκπαιδεύσει έναν άλλο τύπο ανοσοκυττάρων, που ονομάζονται μακροφάγα, στη θέση του τραύματος. Τα ΤΗ2 κύτταρα επιβάλουν στα μακροφάγα τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν μετατρέποντάς τα σε ειδικά αναγεννητικά μακροφάγα.

Τα μακροφάγα καθαρίζουν τα νεκρά ή κατεστραμμένα κύτταρα, στρατολογούν βλαστικά κύτταρα (stem cells) τα οποία αναγεννούν τους ιστούς και πυροδοτούν την κατασκευή νέων αιμοφόρων αγγείων. Πάντως ο κεντρικός ρόλο των TH2 κυττάρων στην αναγεννητική διαδικασία αποτελεί έκπληξη.: Αυτά τα κύτταρα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση παρασίτων και στην ενορχήστρωση της «επιζήμιας αλλεργικής ανοσιακής απάντησης»

Αυτή η μελέτη που αποδεικνύει για πρώτη φορά τον κεντρικό ρόλο των Τ λεμφοκυττάρων στη μεσολάβηση της διαδικασίας αναγέννησης των ιστών , είναι πραγματικά πρωτοποριακή, και ανοίγει νέες στρατηγικές για την ενίσχυση της διαδικασίας αναγέννησης των ιστών.”

Πηγή:

Developing a pro-regenerative biomaterial scaffold microenvironment requires T helper 2 cells
Authors: Kaitlyn Sadtler, Kenneth Estrellas, Brian W. Allen, Matthew T. Wolf, Hongni Fan, Ada J. Tam, Chirag H. Patel, Brandon S. Luber, Hao Wang, Kathryn R. Wagner, Jonathan D. Powell, Franck Housseau, Drew M. Pardoll, Jennifer H. Elisseeff
Journal: Science
DOI: 10.1126/science.aad9272
Published online April 15, 2016

 

This is a cross-section of injured mouse muscle tissue, with healthy tissue in pink and scar tissue shown in purple. Both mice genetically lack T cells; the mouse on the left was injected with T cells that became type 2 helper T cells and aided healing. 

Αυτή είναι μια εγκάρσια τομή τραυματισμένου μυϊκού ιστού.  Με ροζ χρωματίζεται ο υγιής ς και με μωβ ο ουλώδης ιστός. Και τα δύο ποντίκια γενετικά στερούνται Τ κύτταρα, Στο ποντίκι αριστερά έγινε έγχυση Τ λεμφοκυττάρων που μετατράπηκαν σε ΤΗ2 κύτταρα τα οποία επιτάχυναν τη διαδικασία επούλωσης

 

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email