Πιπίλες και αλλεργίες;

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία αναφέρουν ότι,  αν οι γονείς καθαρίζουν τις πιπίλες των βρεφών  τους πιπιλώντας τις πρώτα οι ίδιοι ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών των παιδιών τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Pediatrics τον Ιούνιο του 2013.

Εξετάστηκαν 184 παιδιά για ανάπτυξη  κλινικής αλλεργίας και ευαισθητοποίησης σε τροφικά και αεροαλλεργιογόνα  σε ηλικία 18 μηνών και 3 ετών. Ρώτησαν όλους τους γονείς για τις τεχνικές καθαρισμού της πιπίλας μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε ηλικία 4 μηνών έλαβαν δείγματα σάλιου από όλα τα παιδιά ( για ανάλυση της μικροβιακής χλωρίδας τους).

Η διέγερση – εκπαίδευση του ανοσοποιητικού με την έκθεσή του σε ακίνδυνα- συμβιωτικά μικρόβια μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη αλλεργιών. Αυτή είναι η γνωστή «υπόθεση υγιεινής» . Τέτοια μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν στο στόμα των παιδιών μέσω της πιπίλας.  Για το λόγο αυτό εξετάστηκαν οι μέθοδοι καθαρισμού της πιπίλας και η συσχέτιση τους με τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών.

Παιδιά των οποίων οι γονείς καθάριζαν τις πιπίλες τους πιπιλώντας πρώτα οι ίδιοι είχαν :

  • Λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα , έκζεμα και ευαισθητοποιήσεις σε τροφικά και αεροαλλεργιογόνα  σε ηλικία 18 μηνών. Στα 3 έτη παρέμενε η προστασία όσον αφορά το έκζεμα.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν όταν αυτή η μέθοδος καθαρισμού της πιπίλας εφαρμόζεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη,  γονείς που καθαρίζουν την πιπίλα των βρεφών τους πιπιλώντας την πρώτα οι ίδιοι,  μπορούν  να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών , πιθανά μέσω διέγερσης του ανοσοποιητικού από μικρόβια που μεταφέρονται στα βρέφη από το σάλιο τους.

Αυτή τη μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε στο   Pediatrics 2013;131:e1829–e1837.

Για την υπόθεση υγιεινής μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

4.7/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email