Προκαλεί το άσθμα υπογονιμότητα;

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στο European Respiratory Journal, επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με αυτήν, το ιστορικό άσθματος επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας.

Η μελέτη διενεργήθηκε στη Δανία και περιλάμβανε πληθυσμό μεγαλύτερο των 15,000 διδύμων γυναικών (μονοζυγωτικών και διζυγωτικών) ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι όποιες διαφορές δεν οφείλονται σε γονιδιακούς/γενετικούς παράγοντες. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το άσθμα παρατείνει το διάστημα μέχρι μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και μάλιστα στον ίδιο βαθμό είτε είναι αλλεργικής, είτε μη αλλεργικής φύσης. Επιπλέον, από τις ασθματικές γυναίκες, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μείνουν έγκυες είχαν αυτές που δεν το αντιμετώπιζαν με φαρμακευτική αγωγή.

Ο λόγος αυτής της διαφοράς δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστός. Από μελέτες σε ποντίκια φαίνεται ότι η φλεγμονή που προκαλεί το άσθμα δεν εντοπίζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά είναι συστηματική, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδομήτριο. Εξάλλου, είναι γνωστή η συσχέτιση του άσθματος με μια άλλη νόσο που προκαλεί υπογονιμότητα, την ενδομητρίωση – γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό άσθμα και εν γένει αλλεργίες. Οι συγγραφείς της μελέτης υποσημαίνουν ότι η καθυστέρηση που παρατήρησαν πιθανόν να οφείλεται σε αύξηση των αυτόματων αποβολών στις γυναίκες με άσθμα.

Αν και δεν είναι, τέλος, γνωστό αν η θεραπεία του άσθματος οδηγεί σε αύξηση της γονιμότητας, αποτελεί πάγια τακτική και πρέπει να επιδιώκεται η βέλτιστη αντιμετώπισή του σε γυναίκες που επιθυμούν την εγκυμοσύνη. Αναφορικά με την ανοσοθεραπεία, αυτή δεν επιτρέπεται να αρχίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνεχίζεται κανονικά αν έχει αρχίσει πριν την εγκυμοσύνη καθώς είναι λάθος ενδεχόμενη διακοπή της.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email